Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Εισήγηση Βασίλη Μαγδαληνού

ΣΑΕ

Send | Print | RSS ΣΑΕ '
29.12.2006

Αγαπητοί Φίλοι,

Με ανάμεικτα συναισθήματα, ανέβηκα στο βήμα, απευθυνόμενος στο κυρίαρχο σώμα του Απόδημου Ελληνισμού, για τελευταία φορά με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου και Συντονιστή της Περιφέρειας Ασίας-Αφρικής. Έχοντας ολοκληρώσει 2 θητείες στη θέση αυτή και υπηρετήσει το θεσμό και ειδικότερα την Περιφέρεια Ασίας-Αφρικής για μια δεκαετία συμμετέχοντας στα διάφορα όργανα, θέλω να σας πω λίγα λόγια καταθέτοντας τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Περιφέρειας μας αλλά και τις θέσεις και απόψεις μου για το μέλλον του ΣΑΕ γενικότερα
Θα ήθελα με το χέρι στην καρδιά να κάνουμε την αυτοκριτική μας σήμερα και να εντοπίσουμε, τις θετικές και τις αρνητικές κινήσεις, που κάναμε ως Προεδρείο, προς όφελος της ομογένειας. Και δεν μιλώ μόνο για τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνουμε, αλλά για κινήσεις που έγιναν στα μεγάλα θέματα, που απασχολούν τους αποδήμους και που χρειάζεται ο δικός μας συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός ρόλος προς την ελληνική πολιτεία.

Έχουν πραγματοποιηθεί 5 παγκόσμιες συνελεύσεις του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη από το 1995 μέχρι σήμερα. Χιλιάδες ομογενείς έχουν λάβει μέρος σε εργασίες οργάνων του ΣΑΕ και σε εκδηλώσεις μας. Παντού αναφερόμαστε στα 7.000.000 των Ελλήνων, που ζουν εκτός Ελλάδος. Όμως αυτή η δύναμη του απόδημου ελληνισμού, που συχνά επικαλούμαστε, δεν την έχουμε αξιοποιήσει όσο πρέπει για να μπορέσει να επιλύσει σοβαρά και χρονίζοντα θέματα, που μας απασχολούν. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο το πραγματικό μέγεθος της δυναμής μας και να μην αυτοπεριοριζόμαστε. Αντιπροσωπεύουμε τον απόδημο ελληνισμό αλλά το πραγματικό μας έργο πρέπει να είναι η ένταξη όλου του ελληνισμού στο ΣΑΕ και όχι μόνο όσων είναι μέλη ή εκπρόσωποι οργανώσεων και συλλόγων.

Πρωταρχικό μέλημά μου, από την εκλογή μου μέχρι και σήμερα αποτέλεσε η καταγραφή και ομαδοποίηση των προβλημάτων, όπως αυτά παρουσιάσθηκαν από τις κοινότητες και τις άλλες οργανώσεις της Περιφέρειάς μας.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ΣΑΕ, ήταν η ενεργή ανάμειξή του Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη και η δική μου, στη διαμόρφωση του νέου στρατολογικού νόμου, που μειώνει τη θητεία των μονίμων κατοίκων εξωτερικού από 6 σε 3 μήνες και τη διατήρηση του δικαιώματος σπουδών στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να αποτελεί λόγο για τη διακοπή της μονιμότητας. Με συνεχείς συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πετύχαμε το στόχο μας. Προσπάθησα να βρεθώ σε, όσο το δυνατόν, περισσότερες κοινότητες και να έρθω σε άμεση επαφή με τα μέλη της ομογένειας των πόλεων που επισκέφθηκα. Στη διάρκεια της θητείας μου έκανα ότι είναι δυνατόν για να βρεθώ σε όσες περισσότερες πόλεις ήταν δυνατόν, σε κάθε ομογενειακή εστία, πιστεύοντας ότι η κάθε κοινότητα, ο κάθε ομογενής αποτελεί μια πολύτιμη οντότητα του ελληνισμού.

Με την Εκκλησία και ειδικότερα με τα παλαίφατα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και Ιεροσολύμων συνεργαστήκαμε στενά και με γνώμονα πάντοτε την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων προς όφελος του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Για το πρόγραμμα παιδείας σε χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε διάφορες χώρες της περιφέρειας μας.

Η συνολική επιχορήγηση, που λάβαμε ήταν 23.500 $. Αναλυτικότερα: Επιχορηγήσαμε 19 ομογενείς εκπαιδευτικούς στο Καζακστάν και την Κιργιζία, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, ο πολιτισμός και η ιστορία της Ελλάδας. Ενισχύθηκε το «Κέντρο Εκμαθήσεως Ελληνικής Γλώσσης και Πολιτισμού» που λειτουργεί στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου με δύο εκπαιδευτικούς. Τα μαθήματα παρακολουθούν Έλληνες και Άραβες μαθητές. Καλύφθηκαν οι ανάγκες σε εποπτικό υλικό και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιχορηγήσαμε το ελληνικό σχολείο που λειτουργεί στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία των Ταξιαρχών με μαθητές στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης. Ανακαινίστηκε η αίθουσα διδασκαλίας και εξοπλίστηκε με τα κατάλληλα μέσα.

Επιχορηγήθηκε η διδασκαλία ελληνικών στο Χαράρε και στο Μπουλαουάγιο της Ζιμπάμπουε, με υπεύθυνο φορέα την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε σε ικανό αριθμό μαθητών αρκετοί εκ των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής. Σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής επιχορηγήθηκε η διδασκαλία ελληνικών από δύο εκπαιδευτικούς στη Μαυριτανία και την Αλγερία. Ανακαινίστηκαν οι αίθουσες διδασκαλίας και εξοπλίστηκαν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ενισχύθηκε η διδασκαλία ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιεί η πολιτιστική ομάδα της Ελληνικής Κοινότητας Άλμπερτον της Ν. Αφρικής.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που υπάρχουν στα ελληνικά σχολεία, που λειτουργούν στις χώρες της Ασίας και Αφρικής, συνεργαστήκαμε αποτελεσματικά με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης, που εδρεύουν στο Κάιρο και στο Γιοχάνεσμπουργκ. Για όσα προβλήματα δεν μπορούσαν να επιλυθούν τοπικά καθώς και τις απόψεις και προτάσεις μας είχαμε συνεχή συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε μια πολύ σωστή και χρήσιμη πρωτοβουλία, που μας είχε ανακοινωθεί στην Ε’ Παγκόσμια Τακτική Συνέλευση το 2003 και υλοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό. Αναφέρομαι στη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα γνωστά μας Κ.Ε.Π., για τον Απόδημο Ελληνισμό τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, όσο και σε πολλά Γενικά Προξενεία της Ελλάδος σε διάφορες πόλεις στο εξωτερικό.

Ευχαριστούμε θερμά τις ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών από το 2003 μέχρι και σήμερα για την πολύ σημαντική αυτή βοήθεια, που μας προσέφεραν.

Συνεχίζουμε να ζητάμε την υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής, για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων, που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας στις βουλευτικές εκλογές.

Η νομοθετική ρύθμιση, που υπήρχε για την εξαγορά ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο, που ο ομογενής εργάζεται στο εξωτερικό, έχει παραταθεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Πιστεύω όμως ότι πολλοί όμως ομογενείς δεν θα μπόρεσαν να υπαχθούν στις διατάξεις αυτές. Σε άλλες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στις χώρες αυτές. Ορισμένες διατάξεις βέβαια, μπορεί να μην συνάδουν με τους υφιστάμενους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρότατης εκκρεμότητας, θα πρέπει να αναζητήσουμε προτάσεις συγκεκριμένες για το ασφαλιστικό των ομογενών και να αρχίσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Δε ζητάμε ανέφικτες λύσεις, αλλά πρέπει να προτείνουμε εφαρμόσιμες προτάσεις. Πριν κλίσω, επιθυμώ να εκφράσω πρώτα και πάνω από όλα τις θερμές μου ευχαριστίες στον αγαπητό μας Πρόεδρο Ανδρέα Άθενς, που ταυτίστηκε με το ΣΑΕ από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του και σήμερα περήφανος το παραδίδει στον άξιο αντικαταστάτη του καθώς και στους αγαπητούς μου φίλους και συνεργάτες μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ.

Μπορεί πολλές φορές να διαφωνήσαμε, να είχαμε συγκρούσεις, διχογνωμίες αλλά στο τέλος μέσα σε κλίμα ομόνοιας και συνεργασίας συνθέταμε τις απόψεις μας, αποφασίζαμε και προχωρούσαμε μπροστά και για’ αυτό πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι.

Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω θερμά τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Θόδωρο Κασίμη, για την άμεση, αποτελεσματική και ειλικρινή συνεργασία, που είχαμε από την πρώτη κιόλας μέρα, που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Με μέθοδο και τακτική κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει τον εκτελεστικό νόμο για την Οργάνωση και Λειτουργία του ΣΑΕ, σε εκτέλεση της επιταγής του Συντάγματος, ο οποίος και θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα πορεία του παγκόσμιου αυτού οργανισμού μας. Μπορεί να μη συμφωνούμε με ορισμένα σημεία του, αλλά ο Νόμος υπάρχει, λειτουργεί και με τη συμπαράσταση όλων μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ μεταφέρετε την εκτίμησή και τις ευχαριστίες μου στους άξιους συνεργάτες σας, που συνεργάστηκαν και μας βοήθησαν πολύ. Μου είναι αδύνατο να μην αναφερθώ με τα πιο θερμά λόγια στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό, για την πλήρη συμπαράσταση και βοήθεια που μας παρείχε όλα αυτά τα χρόνια.

Η παρουσία του Προεδρείου της στις συνεδριάσεις μας και η δυνατότητα, που μας έδωσε να παριστάμεθα και να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς μας και εκφράζομε τις απόψεις μας, στις δικές της συνεδριάσεις στη Βουλή, συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση πολλών θεμάτων που μας απασχολούν. Για τον λόγο αυτό σας ευχαριστώ όλους κυρίες και κύριοι Βουλευτές από τα βάθη της καρδιάς μου. Ειδικές ευχαριστίες απευθύνω στον φυσικό μας σύμμαχο, στον κρίκο που συνδέει τον απόδημο ελληνισμό με την ελληνική πολιτεία και δεν είναι άλλος από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Αγαπητέ κύριε Κυπαρισσίδη, Γενικέ Διευθυντή και αγαπητά στελέχη της Γενικής Γραμματείας σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω εκ μέρους όλης της ομογένειας της Ασίας και Αφρικής για το έργο σας.

Τέλος εύχομαι στο νέο Προεδρείο που εκλέχτηκε από τις Περιφερειακές Συνελεύσεις και την Παγκόσμια Συνέλευση, να συνεχίσει το έργο, που έχουμε αρχίσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει το όραμα του Απόδημου Ελληνισμού.

Σας ευχαριστώ και σας χαιρετώ

Βασίλης Μαγδαληνός
Αντιπρόεδρος ΣΑΕ

 
Share |

ΣΑΕ