Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ ΣΑΕ με μια ματιά ΣΑΕ Προεδρείο Βιογραφικά Ολγα Σαραντοπούλου

Ολγα Σαραντοπούλου

Ολγα Σαραντοπούλου

Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.

Έλκει την καταγωγή της από το ιστορικό Βαλτέτσι Αρκαδίας από τον πατέρα της ενώ η μητέρα της κατάγεται από την Σίφνο και τον Μικρασιατικό Πόντο.

Σε πολύ μικρή ηλικία μετοίκησε με την οικογένειά της στην Βιέννη, όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάζεται ως ιατρός, καρδιολόγος.

Στο ΣΑΕ εξελέγη στην θέση του Γραμματέα στο Παγκόσμιο Προεδρείο για πρώτη φορά το 2003. Το 2006 επανεξελέγη στην μονομελή πλέον θέση της Παγκοσμίου Γραμματέως του ΣΑΕ.
Είναι η μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Προεδρείο του ΣΑΕ.

Η Δρ. Σαραντοπούλου, είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφικής του Πανεπιστήμιου της Βιέννης, διπλωματούχος μεταφράστρια – διερμηνέας της Γερμανικής, Γαλλικής και Ισπανικής Γλώσσας (Πτυχίο Μάστερ), κάτοχος διπλώματος Proficiency της Αγγλικής γλώσσας, διαθέτει γνώσεις της Αραβικής και Ρωσικής Γλώσσας.

Είναι Διδάκτωρ Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου της Βιέννης (1991) με ειδικότητα στην Ειδική Παθολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βιέννης και στην Καρδιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παρισιού – HEGP.

Παρακολούθησε μεταπτυχιακά Σεμινάρια στο Χάρβαρντ, στη Βοστώνη, συμμετείχε σε πολυάριθμα ιατρικά συνέδρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ν. Αμερική και Ασία.

Διετέλεσε Λέκτορας της Ειδικής Παθολογίας Κλινικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Βιέννης, υπεύθυνη για την επιστημονική έρευνα και για την διδασκαλία των φοιτητών, Γνωματεύουσα Σύμβουλος Κρατικών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σύμβουλος Αραβικής Πρεσβείας κράτους του Κόλπου, στην Υπηρεσία Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη και υπεύθυνη του Γραφείου του Πρέσβη.

Μέχρι σήμερα είναι Επίτιμη Σύμβουλος των Υπουργών Υγείας Αυστρίας και Επίτιμη Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας του Ομάν.

Η Δρ. Σαραντοπούλου, πέραν της δράσης της ως ιατρός, έχει εργαστεί για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και της Αυστρίας στα θέματα της ιατρικής επιστήμης και έρευνας, ενώ συμμετέχει στις επίσημες αποστολές στα αραβικά κράτη.

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας από το 2001, ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας , Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας από το 2002, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Αυστρίας «Ασκληπιός» από το 1996, υπεύθυνη για την Ευρώπη στο Προεδρείο του Παγκοσμίου Πανελληνίου Βιοϊατρικού Συνδέσμου με έδρα το Λονδίνο από το 1998 και αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Αυστρο-Αραβικού Συνδέσμου από το 1999.

Ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ιατρών Ελληνικής Καταγωγής

Η Δρ. Σαραντοπούλου πιστεύει ότι η επιτυχία του θεσμού εξασφαλίζεται μέσα από την ενότητα όλων των υγιών δυνάμεων του Ελληνισμού, την αλληλεγγύη και την συνεργασία.

Προτεραιότητα στην δράση της, σε ότι αφορά την Ελληνική Ομογένεια, έχει η προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και η ανάπτυξη ανάλογων δράσεων για την στήριξη και προβολή του Ελληνισμού, της Ελληνικής Παιδείας και του Πολιτισμού στο εξωτερικό.

Η ίδια είναι ένθερμη υποστηρικτής των δίκαιων αιτημάτων του Κυπριακού λαού. Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα σέβεται απόλυτα την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονικής γης, στηρίζει το αίτημα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και Μικρασιατών Ελλήνων, την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τα δίκαια αιτήματα των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών, των καταγόμενων από την Ίμβρο και την Τένεδο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην επίλυση των θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα του Έλληνα Ομογενή, αλλά και στην ενδυνάμωση των Δικτύων της νεολαίας και των γυναικών, των επιχειρηματιών και των επιστημόνων.

Οραματίζεται μια ισχυρή παρουσία του Ελληνισμού, μέσα στην παγκόσμια κοινότητα, στηριγμένη στις οικουμενικές αξίες του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας.