Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ ΣΑΕ με μια ματιά ΣΑΕ Προεδρείο Βιογραφικά Κωνσταντίνος Μενεγάκης

Κωνσταντίνος Μενεγάκης

Κωνσταντίνος Μενεγάκης

Ο Κώστας Μενεγάκης γεννήθηκε στο Μόντρεαλ, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι απόφοιτος της Εμπορικής Σχολής του Πανεπιστημίου Concordia και ομιλεί τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά).

Το 1988 ο κ. Μενεγάκης ίδρυσε την Tilwood Group Inc, μια εταιρεία Υπηρεσιών Μάρκετινγκ που διατηρεί γραφεία στο Richmond Hill και το Brampton και απασχολεί 200 εργαζομένους.

Τα τελευταία 20 χρόνια ο κ. Μενεγάκης έχει εργαστεί εθελοντικά με διάφορες ιδιότητες σε πολλές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Κάποιες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Από το 1991 έως το 1994 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Markham, όπου εξετέλεσε χρέη Ταμία της Κοινότητας.

Η επίσημη ανάμιξή του με την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο άρχισε το 1995 με την εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο είναι η μεγαλύτερη Ελληνική Κοινότητα του Καναδά. Από το 1996 έως το 1997 εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Εξόρμησης. Το 1998 και το 1999 επανεξελέγη στην Ελληνική Κοινότητα και διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Παιδείας.

Τον Νοέμβριο 1999 ο Κώστας Μενεγάκης εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο για τα έτη 2000 και 2001. Ο κ. Μενεγάκης επανεξελέγη στο αξίωμα του προέδρου τον Νοέμβριο του 2001, τον Νοέμβριο του 2003 και τον Νοέμβριο του 2006, για να υπηρετήσει έτσι στη θέση του Προέδρου από το 2002 έως το 2009.

Υπό την ηγεσία του η Ελληνική Κοινότητα εγκαινίασε πολλά προγράμματα τα οποία προσφέρουν μια πληθώρα υπηρεσιών σε πάνω από 120.000 Καναδούς Ελληνικής καταγωγής στην Ευρύτερη Περιοχή του Τορόντο. Ο κ. Μενεγάκης υπήρξε η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της Κοινότητας να ξαναχτιστεί ο Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος είχε καταστραφεί από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2000 και επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2003. Το 2003 επέβλεψε επίσης την ανοικοδόμηση του Ναού της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου που ανήκει στην Κοινότητα και βρίσκεται στην Ελληνική Συνοικία του Τορόντο.

Με πρωτοβουλία του κ. Μενεγάκη η Ελληνική Κοινότητα προέβη στην αγορά μιας έκτασης τεσσάρων εκταρίων στο Τορόντο, όπου έχει ήδη αρχίσει η κατασκευή εγκαταστάσεων συνολικής έκτασης 80.000 τετραγωνικών ποδιών που θα στεγάσουν το Νέο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Τορόντο.

Ο κ. Μενεγάκης μεσολάβησε για την εξασφάλιση επιχορηγήσεων από τις Κυβερνήσεις του Οντάριο και του Καναδά συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς για την ενίσχυση του ανωτέρω σχεδίου.

Ο κ. Μενεγάκης έχει διατελέσει ενεργό μέλος της Ελληνοκαναδικής Ομοσπονδίας του Οντάριο και του Εθνικού Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου από το 1995 μέχρι σήμερα.

Είναι μέλος του Κοινοτικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Αρχηγού της Αστυνομίας του Μητροπολιτικού Δήμου του Τορόντο από το 1996.

Από το 2000 μέχρι σήμερα ο κ. Μενεγάκης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στέγης Ηλικιωμένων και του Ελληνικού Οίκου Ευγηρίας.

Ο κ. Μενεγάκης είναι μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης από το 2002 μέχρι σήμερα.

Στο ιδρυτικό συνέδριο που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2006 ο κ. Μενεγάκης εξελέγη στη θέση του Συντονιστή Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για τον Καναδά, με τετραετή θητεία.

Τον Μάιο του 2002 ο κ. Μενεγάκης τιμήθηκε με το Λεωνίδιο Βραβείο, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την Παλλακωνική Ομοσπονδία Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά σε έναν Βορειοαμερικανό Ελληνικής καταγωγής για την φιλανθρωπική και εθελοντική προσφορά του.

Τον Δεκέμβριο του 2002 ο κ. Μενεγάκης τιμήθηκε με το Ιωβηλαίο Βραβείο της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο απονέμεται σε Καναδούς για το κοινωφελές τους έργο και την εθελοντική τους προσφορά.

Ο κ. Μενεγάκης είναι ενεργό μέλος της Κοινότητας, ασχολείται με τη μουσική και τον αθλητισμό, παίζει γκολφ και εκτελεί χρέη Μάνατζερ της ομάδας χόκεϊ Toronto Aces στην αθλητική ένωση GTHL όπου παίζει χόκεϊ ο γιός του.