Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ ΣΑΕ με μια ματιά ΣΑΕ Προεδρείο Βιογραφικά Χάρης Γκουβέλης

Χάρης Γκουβέλης

Χάρης Γκουβέλης

Ο Χάρης (Χαράλαμπος) Γκουβέλης γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Σπούδασε Αφρικανική Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Wits, από το οποίο αποφοίτησε το 1989. Το 2000 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Wits

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης των Ελληνικών Φοιτητικών Οργανώσεων της Νότιας Αφρικής (NAHYSOSA).

Το 1991 εκλέχτηκε στο Συμβούλιο της πόλης του Germiston και επανεκλέχτηκε το 1995 ως Σύμβουλος Αντιπροσώπευσης του κόμματος ANC.

Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος για σχεδόν δέκα έτη, τέσσερα από τα οποία Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και πέντε Πρόεδρος της Νομικής και Συνταγματικής Επιτροπής. Διετέλεσε επίσης, για τρεις θητείες, Ταμίας του παραρτήματος του ANC στο Germiston.

Εργάστηκε ως σύμβουλος στο Τμήμα Δημόσιου Τομέα της Price Waterhouse, ως Διευθυντής Προγράμματος για την «Επιχείρηση ενάντια στο έγκλημα» και ως Ανώτερος Θεσμικός Αναλυτής για την Τράπεζα Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής. Από το 2001 είναι ο ιδιοκτήτης και διευθυντής επιχείρησης παραγωγής πλαστικών.

Από το 1998-2002 διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Οργανώσεων της Νότιας Αφρικής.

Έχει εκλεγεί Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής για δύο θητείες.

Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της συμμαχίας ΗΙΡ

Το 2004 διορίσθηκε από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής Mbeki Μέλος της Επιτροπής για την Προώθηση και την Προστασία των Δικαιωμάτων των Πολιτιστικών, Θρησκευτικών και Γλωσσικών Κοινοτήτων, όργανο που προβλέπεται από το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Τον Δεκέμβριο του 2006 εκλέχτηκε Συντονιστής της Περιφέρειας ΣΑΕ Αφρικής – Εγγύς/Μέσης Ανατολής.