Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής «Ο πρώτος Έλληνας της οικο...

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής

Send | Print | RSS ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής '
«Ο πρώτος  Έλληνας της οικογένειάς μου».
Σαντιάγο09.01.2008

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού διηγήματος για νέους της Περιφέρειας ΣΑΕ Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, με τίτλο «Ο πρώτος Έλληνας της οικογένειάς μου».

Στην εκδήλωση στο Γραφείο του Σ.Α.Ε. στο Σαντιάγο, στις 2 Ιανουαρίου ο Συντονιστής της Περιφέρειας Νικηφόρος Νικολαΐδης επισήμανε-μεταξύ άλλων- ότι «ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να ενθαρρύνουμε τους νέους να στραφούν στις ελληνικές ρίζες τους και να επανασυνδεθούν με τη χώρα καταγωγής τους μέσα από την παραγωγική διαδικασία της συγγραφής».

Απονεμήθηκαν δύο πρώτα βραβεία, ένα για ισπανόφωνο διήγημα και ένα για διήγημα γραμμένο στα πορτογαλικά λαμβάνοντας υπόψη εκτός από το λογοτεχνικό ενδιαφέρον και τις ιδιαιτερότητες της κάθε γλώσσας. Τα δύο βραβευθέντα διηγήματα, είναι Amor y familia της Paola Yanina Maria Brossy από το Puerto Madryn, Αργεντινή (ισπανικά) και Α Promessa της Nikolle Koutsoukos Amadori από Curitiba, Βραζιλία (πορτογαλικά).

Η κριτική Επιτροπή απένειμε επίσης τρεις τιμητικές διακρίσεις στα διηγήματα Una mulher de arte e fé του Augusto Cesar Vassilopoulos, Βραζιλία, Nunca es tarde para descubrir nuestras raíces της Eliaνa Laura Frangias Vitali, Αργεντινή και Un soldado italiano της Mariana Dimopoulos, Αργεντινή, τα οποία τιμήθηκαν με έπαινο.

«Οι νέοι που συμμετείχαν, περιέγραψαν στα διηγήματά τους τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο παλαιότερος πρόγονος της οικογένειας που μετανάστευσε στη Λατινική Αμερική», σημειώνει –μεταξύ άλλων-ο κ. Νικολαϊδης. «Η ιστορία του κάθε ήρωα διαφέρει. Έχοντας αφήσει πίσω τον τόπο καταγωγής του, σε μια Ελλάδα μαστιζόμενη από κακουχίες και σκληρές συνθήκες διαβίωσης, ακολουθεί διαφορετικούς δρόμους, κουβαλά διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικές νοοτροπίες. Με καταγωγή από την Κρήτη, το Καστελλόριζο, την Αρκαδία, τη Μάνη, τη Χίο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Έδεσσα, τη Λαμία, την Κέρκυρα ή τη Μάνη, οι ήρωες των διηγημάτων κατάφεραν με πολύ κόπο και νοσταλγία για την Ελλάδα αλλά και με απίστευτο πείσμα , να ριζώσουν στη γη της Λατινικής Αμερικής».

Οι δύο νικήτριες του διαγωνισμού λαμβάνουν ως έπαθλο τα αεροπορικά εισιτήρια για την Ελλάδα, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την ιδιαίτερη πατρίδα του πρώτου Έλληνα της οικογένειας τους, όπως και το ποσό των 300 ευρώ. Επίσης βραβεύτηκαν οι δύο Κοινότητες, στις οποίες είναι εγγεγραμμένες οι νικήτριες του διαγωνισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Νικολαϊδης ο διαγωνισμός έτυχε ικανοποιητικής απήχησης και για το λόγο θα επαναληφθεί μέσα στο 2008, απευθυνόμενο αυτή τη φορά σε δύο κατηγορίες:

α) μέχρι 35 ετών, ώστε να κινητοποιηθούνε και άλλοι νέοι να αναζητήσουν τις ρίζες τους και

β) σε άνω των 35 ετών, με στόχο να διασωθούν ιστορίες ζωής μιας πολύ δύσκολης, αλλά και τόσο κρίσιμης, εποχής στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, είτε αυτοβιογραφικές, είτε καταγεγραμμένες από ένα τρίτο πρόσωπο.

«Σκοπεύουμε να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες ( αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και άλλα έγγραφα) για μια δίγλωσση έκδοση όλων των διηγημάτων που συμμετείχαν ισπανικά – ελληνικά και πορτογαλικά-ελληνικά», καταλήγει ο Συντονιστής της Περιφέρειας ΣΑΕ Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής.

 
Share |

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής