Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής Δεύτερος Διαγωνισμός Διηγήμ...

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής

Send | Print | RSS ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής '
Σαντιάγο23.05.2008

Μετά από τη μεγάλη απήχηση που είχε ο Διαγωνισμός Διηγήματος για νέους ομογενείς, με τίτλο «Ο πρώτος Έλληνας της οικογένειάς μου», το ΣΑΕ, Περιφέρεια Κεντρικής και Νότιας Αμερικής ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ενός δεύτερου διαγωνισμού. Αυτή τη φορά απευθύνεται σε ομογενείς άνω των 16 ετών με θέμα «Αφηγήσεις ενός μετανάστη». Το διήγημα μπορεί να είναι αυτοβιογραφικό, ή γραμμένο από ένα τρίτο πρόσωπο και η ανάπτυξη του θέματος πρέπει να περιλαμβάνει έρευνα και αφήγηση αναμνήσεων.

Στόχος του ΣΑΕ, Περιφέρεια Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, είναι να συμβάλλει στη διάσωση στοιχείων, για τη ζωή των μεταναστών, την καταγωγή, το επάγγελμά τους, τους λόγους που τους έκαναν να μεταναστεύσουν, την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, τη νοσταλγία για την πατρίδα και άλλα. Προσπάθειες καταβάλλονται
να αναζητηθεί όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες (με αρχειακό υλικό φωτογραφιών και άλλων εγγράφων) ώστε να εκδοθεί μια δίγλωσση έκδοση (ισπανικά-ελληνικά και πορτογαλικά-ελληνικά), όλων των διηγημάτων που θα λάβουνε μέρος στο διαγωνισμό, όπως έγινε και με τον προηγούμενο.

«Επαναλαμβάνουμε τον διαγωνισμό γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα κίνητρο ώστε ομογενείς από όλες τις χώρες της Περιφέρειάς μας να καταγράψουν επεισόδια από την προσωπική εμπειρία τους ή ενός άλλου συγγενή ή φίλου Έλληνα μετανάστη», τονίζει ο Συντονιστής της Περιφέρειας κ. Νικηφόρος Νικολαΐδης. «Μια εξιστόρηση που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη και για τον Ελληνισμό της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής γιατί μέσα από την έρευνα θα προκύψουν συμπεράσματα χρήσιμα για την ιστορικότητα της κάθε Κοινότητας και το ρόλο της στη χώρα υποδοχής.

Σε αυτό το ψηφιδωτό των Ελλήνων μεταναστών σε άλλες γεωγραφικές συντεταγμένες, σε άλλα μήκη και πλάτη, ο καθένας από αυτούς προσπάθησε να κρατήσει την ελληνική παράδοση, τους εθνικούς μας χορούς, τα δημοτικά μας τραγούδια, τα ελληνικά ήθη και τα έθιμα, τρέφοντας βαθειά και δυνατή αγάπη για τον τόπο του, παρά τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης».

Δελτίο Τύπου / ΣΑΕ Λατ. Αμερικής – Διαγωνισμός Διηγήματος για νέους ομογενείς «Αφηγήσεις ενός μετανάστη»

 
Share |

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής