Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Καναδά Πραγματοποιήθηκε η Περιφερε...

ΣΑΕ Καναδά

Send | Print | RSS ΣΑΕ Καναδά '
Πραγματοποιήθηκε η Περιφερειακή Συνέλευση του ΣΑΕ Καναδά
Μόντρεαλ06.10.2008

Η βελτίωσης της συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα στους ομογενειακούς οργανισμούς, εντός και εκτός Καναδά, η επιτυχής συγκρότηση των Δικτύων ΣΑΕ (Νεολαίας, Πολιτισμού και Επιχειρηματιών), η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνόφωνης παιδείας, αλλά και η καταγραφή σημαντικών Ελλήνων και Φιλελλήνων του Καναδά, που μπορούν να υποστηρίξουν τις όποιες δραστηριότητες της ομογένειας, είναι μερικά από τα θέματα που εντάσσονται στους στόχους της Περιφέρειας ΣΑΕ Καναδά.

Στις εργασίες της Συνέλευσης, που διεξήχθη με επιτυχία στο Μόντρεαλ, στις 4 και 5 Οκτωβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Νέες ιδέες, νέοι ορίζοντες» και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των οργανώσεων-μελών του οργανισμού απ΄ όλη τη χώρα, παραβρέθηκαν από το Προεδρείο του ΣΑΕ ο Πρόεδρος κ.Στέφανος Π. Ταμβάκης και ο Ταμίας κ.Κωνσταντίνος Δημητρίου.

Τις εργασίες χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης Καναδά κ.κ. Σωτήριος, οι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου και μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, κ.Αδάμ Ρεγκούζας, ΝΔ, κ.Μάρκος Μπόλαρης, ΠΑΣΟΚ και κα Διαμάντω Μανωλάκου, ΚΚΕ., η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ κα Μαρία Καρνούτσου, όπως και ο Πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ κ.Χρήστος Γούλας. Από τη Γενικής Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού συμμετείχαν η Διευθύντρια της διεύθυνσης Αμερικής κα Βάλια Ζώτου και ο κ.Ευστάθιος Βανδώρος.

Στους χαιρετισμούς τους οι επίσημοι προσκεκλημένοι εκφράστηκαν εγκωμιαστικά για το έργο του ΣΑΕ, που έχει ως στόχο να ενώσει τους απανταχού Έλληνες ομογενείς, προωθώντας λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν, μέσα από το συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό και διεκδικητικό του ρόλο.

«Η επιτυχία του ΣΑΕ Καναδά είναι συνυφασμένη με την εν γένει πρόοδο και επιτυχία των στόχων της οργανωμένης ομογένειας μας, που είναι μια από τις πλέον καλά οργανωμένες και εθνικά ευαισθητοποιημένες ομογένειες ανά την υφήλιο», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Συντονιστής της Περιφέρειας κ. Κωνσταντίνος Μενεγάκης. Μίλησε δε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της παραδοσιακής δομής οργάνωσης των παροικιακών οργανώσεων, ώστε να «αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα και τις προσδοκίες της νεότερης γενιάς των Ελληνοκαναδών». Διέξοδο προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, μπορεί να δώσει το ΣΑΕ, το οποίο ταυτόχρονα παρέχει και την δυνατότητα μίας ουσιαστικής παρέμβασης της Ελληνικής Πολιτείας στο χώρο των Αποδήμων, γενικότερα.

Ο κ. Μενεγάκης αναφέρθηκε διεξοδικά και στην ίδρυση του Δικτύου Νεολαίας τονίζοντας ότι είναι σημαντικό τα Περιφερειακά Δίκτυα στον Καναδά να είναι αντιπροσωπευτικά και να απαρτίζονται από μέλη άμεσα ενδιαφερόμενα και με τις γνώσεις εκείνες που απαιτούνται για την καλή λειτουργία και επιτυχία τους. Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών και νέων ομογενών στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένας θεσμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όπως είπε, για τις νέες γενιές και ένα ισχυρό κίνητρο για να μαθαίνουν και να μιλάνε την ελληνική γλώσσα.

«Η Περιφέρεια Καναδά είναι μία νέα περιφέρεια για το ΣΑΕ και αποδεικνύετε όλοι με την στάση σας τα τελευταία δύο χρόνια, ότι η αυτόνομη λειτουργία σας είναι προς όφελος και του ΣΑΕ, και των οργανώσεων μελών και του Ελληνισμού γενικότερα», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Π. Ταμβάκης και συνεχάρη τον κ. Μενεγάκη και τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου για την ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ αναφέρθηκε στην ομιλία του στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η οργάνωση τους τελευταίους είκοσι μήνες και πραγματοποιούνται, όπως είπε, για πρώτη φορά από την ίδρυση της. Τόνισε δε ότι για πρώτη φορά, οι εισηγητικές προτάσεις και τα συμπεράσματα των Περιφερειακών συνελεύσεων θα αποτελέσουν τον κύριο όγκο της Ετήσιας Έκθεσης που θα παραδοθεί από το ΣΑΕ στις αρχές του 2009 στην Ελληνική Πολιτεία, σημειώνοντας την αγαστή συνεργασία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Θ. Κασσίμη, το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Ο κ. Ταμβάκης ανέφερε επίσης ότι η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή της Ομογένειας στο πλαίσιο του ΣΑΕ, μία πάγια ανάγκη των τελευταίων χρόνων, αρχίζει βήμα – βήμα να εκπληρώνεται και μετά από συντονισμένη και υπεύθυνη προσπάθεια, οι επτά Περιφέρειες ΣΑΕ, διατηρούν πλέον επικαιροποιημένο Μητρώο Μελών. Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του Προεδρείου είναι η Νεολαία, ενώ μίλησε για τον όρο και ρόλο των «Φίλων του ΣΑΕ».

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου εγκρίθηκαν ομόφωνα ο Κανονισμός Λειτουργίας της Περιφέρειας και του Συντονιστικού Συμβουλίου, όπως και ο οικονομικός απολογισμός.

Σε ειδική ενότητα έγινε αναφορά στο ρόλο του ΣΑΕ και της ομογένειας γενικότερα στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Μετά από ενημέρωση του εκπροσώπου της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ κ.Ντίνο Σοφοκλέους οι σύνεδροι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα αξιώνοντας μία δίκαιοι και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Στη Συνέλευση έγινε συζήτηση και για το θέμα της ψήφου των Αποδήμων, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του Συντονιστή Νεολαίας ΣΑΕ Καναδά Τάσου Μαστοράκου.

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης ο Πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ Χρήστος Γούλας και συνεργάτες του προέβησαν σε ενημέρωση σχετικά με το Εθνικό Κτηματολόγιο και τη σχετική διαδικασία υποβολής δηλώσεων, που ολοκληρώνεται για τους ομογενείς στις 30 Δεκεμβρίου 2008.

Πηγή εικόνας: Wikipedia

 
Share |

ΣΑΕ Καναδά