Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Καναδά Ολοκληρώθηκε η Β’ Τακτική Σ...

ΣΑΕ Καναδά

Send | Print | RSS ΣΑΕ Καναδά '
Ολοκληρώθηκε η Β’ Τακτική Συνέλευση ΣΑΕ Περιφέρειας Καναδά
08.10.2008

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε εξήντα τρεις (63) εκπρόσωποι των μελών – οργανισμών της Περιφέρειας Καναδά του ΣΑΕ από την μια άκρη του Καναδά έως την άλλη (ενδεικτικώς από τις Επαρχίες του Οντάριο, Κεμπέκ, Μανιτόμπας, Αλμπέρτας, Βρετανικής Κολομβίας, και Νιούμπραουσγίκ) συμμετείχαν ως σύνεδροι στην Β’ Τακτική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από 3 έως 5 Οκτωβρίου 2008 στο Μόντρεαλ.

Την Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, Σεβασμιώτατος, ώτατος Μητροπολίτης Τορόντο (Καναδά) κ.κ. Σωτήριος, ο Βουλευτής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων κ. Αδάμ Ρεγκούζας, ο κ. Μάρκος Μπόλαρης, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ και μέλος της ίδιας Επιτροπής, η κα Διαμάντω Μανωλάκου, Βουλευτής ΚΚΕ, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ κα Μαρία Καρνούτσου, η Διευθύντρια της Δ/νσης Αμερικής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κα Βάλια Ζώτου, ο κ. Ευστάθιος Βανδώρος της ΓΓΑΕ, ο Ταμίας του ΣΑΕ κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε. κ. Χρήστος Γούλας , η κα Ειρήνη Κουκούτση, Υποδιευθύντρια της Νομικής Διεύθυνσης της Κτηματολόγιο Α.Ε., η κα Μπέττυ Καλέκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Κτηματολόγιο Α.Ε., ο κ. Γεώργιος Παρίσης, της Δ/νσης Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Ελλήνων και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων. Ανεξαιρέτως, όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι συνεχάρησαν τον κ. Μενεγάκη για την άρτια διοργάνωση της Συνέλευσης.

Το κλίμα υπήρξε εγκάρδιο, φιλικό και ενωτικό. Οι τοποθετήσεις και γενικότερη συμμετοχή των συνέδρων υπήρξε ουσιαστική και ο διάλογος άκρως εποικοδομητικός. Η Συνέλευση διεξάχθηκε με πλήρη αρμονία και τάξη χάρη στην εξαιρετική εργασία του Προεδρείου που συγκροτήθηκε από τους: κ. Δημήτριο Κάρρα, Πρόεδρο της Παν-Μακεδονικής Ομοσπονδίας Οντάριο, τον κ. Χρήστο Γερονικολό, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, τον κ. Ντίνο Σοφοκλέους, Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Καναδά, τον κ. Αθανάσιο Ταβουκτσόγλου, Πρόεδρο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου της Επαρχίας της Αλμπέρτας και τον κ. Σταύρο Τσινάλη της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ.

Στην Συνέλευση συζητήθηκαν οι ακόλουθες θεματικές ενότητες, ήτοι: i) Αναφορά Δραστηριοτήτων για τα έτη 2007 και 2008, ii) Έγκριση Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας Περιφερειακής Συνέλευσης της Περιφέρειας Καναδά και Έγκριση Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφέρειας Καναδά του ΣΑΕ, iii) Οικονομικός Απολογισμός, iv)Αιτήματα και προβληματισμοί μελών-οργανισμών, v) Νεολαία, vi) Ελληνόγλωσση παιδεία, vii) Κτηματολόγιο, viii) Αναφορά στο «Κυπριακό» και ix) Φίλοι του ΣΑΕ – Συγκρότηση Δικτύων Πολιτισμού, Ελληνόφωνης Παιδείας και Ακαδημαϊκών, Επιχειρηματιών και Γυναικείων Θεμάτων.

Η Συνέλευση κατά γενική ομολογία στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία στην οποία συνέβαλε η άρτια οργάνωση και συνδρομή των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφέρειας Καναδά με επικεφαλή τον Συντονιστή κ. Κώστα Μενεγάκη.

Ο Συντονιστής κ. Μενεγάκης παρουσίασε την αναφορά δραστηριοτήτων της Περιφέρειας, τον οικονομικό απολογισμό και την γενικότερη δράση τόσο του Συντονιστικού Συμβουλίου, όσο και του Γραφείου ΣΑΕ Καναδά. Προς τούτο κατέθεσε και σχετική Έκθεση με όλες τις εισηγητικές προτάσεις της Περιφέρειας προς την Ελληνική Πολιτεία για τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό του Καναδά και το σύνολο των εργασιών του Συντονιστή και των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Η παρούσα Έκθεση αποτέλεσε έναν χρήσιμο οδηγό για τις εργασίες της Συνέλευσης και βοήθησε στην παρακολούθηση και αξιολόγηση όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τορόντο (Καναδά) κ.κ. Σωτήριος ευλόγησε τις εργασίες στις οποίες και συμμετείχε δίνοντας για ακόμα μία φορά το παρόν και την στήριξη του στο ΣΑΕ. Δηλώνοντας ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των εργασιών, παρότρυνε όλους να συνεχίσουν να εργάζονται μονιασμένοι, αγαπημένοι και με την Ελληνορθόδοξη Πίστη στις ψυχές τους για το καλό του Ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ταμβάκης χαιρέτισε τις εργασίες, τις οποίες και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους καλεσμένους, συνέδρους, παρατηρητές και δημοσιογράφους για τις δράσεις του ΣΑΕ παγκοσμίως και δήλωσε ότι αν και η Περιφέρεια Καναδά είναι μία νέα περιφέρεια για το ΣΑΕ, αποδεικνύει ότι η έως σήμερα αυτόνομη λειτουργία της είναι προς όφελος του ΣΑΕ και των οργανώσεων μελών και του Ελληνισμού γενικότερα. Καταλήγοντας, εξέφρασε την βεβαίωση ότι υπό τον συντονισμό του Συντονιστή κ. Κώστα Μενεγάκη και του δραστήριου Συντονιστικού του Συμβουλίου, τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να είναι θετικά.

O Πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε. κ. Χρήστο Γούλα παρέστη στις εργασίες της Συνέλευσης μετά από σχετική πρόσκληση του Συντονιστή προκειμένου να προβεί σε ενημέρωση για το Κτηματολόγιο και γενικά για όλη την διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας. Συνοδευμένος από ειδικό κλιμάκιο, έδωσε απαντήσεις σε όλα τα σχετικά ερωτήματα και διάθεσε απαραίτητο ενημερωτικό και άλλο υλικό. Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την άψογη συνεργασία με τον Συντονιστή ΣΑΕ Καναδά, ο κ. Γούλας απεύθυνε πρόσκληση προς όλους του ενδιαφερόμενους απόφοιτους ελληνικής καταγωγής από τον Καναδά, να μεταβούν στην Ελλάδα και αμειβόμενοι να κάνουν την πρακτική εξάσκηση τους στην Κτηματολόγιο Α.Ε. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στον Απόδημο και θα ξεκινήσει στον Καναδά με την συνεργασία του Γραφείου του Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας Καναδά για πτυχιούχους δικηγόρους, μηχανικούς, τοπογράφους, χαρτογράφους, γεωδαίτες, ειδικούς συστημάτων GIS και πληροφορικής.

Η άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις εθνικές βουλευτικής εκλογές από τους Έλληνες μονίμους κατοίκους εξωτερικού, η δωρεάν εκπομπή ελληνικών τηλεοπτικών προγραμμάτων στην ομογένεια μέσω δορυφορικής τηλεόρασης, η συνέχιση των δρομολογίων της Ολυμπιακής Αεροπορίας στον Καναδά, η συμμετοχή και ενεργό δράση περισσότερων γυναικών στο ΣΑΕ, η καλύτερη παροχή ενημέρωσης και υπηρεσιών στους Έλληνες του Καναδά για θέματα που τους απασχολούν, όπως την δήλωση ακινήτου περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η προσέγγιση Ελλήνων σε απομακρυσμένες περιοχές, η δημιουργία τράπεζας πληροφοριών για θέματα που σχετίζονται με τον ελληνισμό, η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ οργανισμών, ο καλύτερος συντονισμός δράσεων και προγραμμάτων, η αναγνώριση και βράβευση επιφανών προσωπικοτήτων ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στον Καναδά, η καλύτερη χρήση των μέσων ενημέρωσης για την προβολή του έργου μας, η δικτύωση της νεολαίας μας, η επάνδρωση των σχολείων μας με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και διδακτικό υλικό, η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, η δημιουργία δικτύων Πολιτισμού, Επιχειρηματιών, Πολιτισμού και Γυναικείων θεμάτων, η οργάνωση μελλοντικών πολιτιστικών, αθλητικών, καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους κατά τις εργασίες της Συνέλευσης, ενώ βασικός άξονας δράσης και σημείο αναφοράς αποτέλεσε η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και κληρονομιάς.

Οι Σύνεδροι εγκρίνανε τους Εσωτερικούς Κανονισμούς Λειτουργίας Περιφερειακής Συνέλευσης και τους Εσωτερικούς Κανονισμούς Λειτουργίας του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφέρειας Καναδά του ΣΑΕ. Επίσης, υιοθέτησαν ομόφωνα ψήφισμα για το Κυπριακό, με το οποίο χαιρετίζουν και υποστηρίζουν την συνεχή ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των ψηφισμάτων και του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το Γραφείο Τύπου ΣΑΕ Περιφέρειας Καναδά

Δελτία τύπου / ΣΑΕ Καναδά – Ολοκληρώθηκε η Β’ Τακτική Συνέλευση ΣΑΕ Περιφέρειας Καναδά
Είδηση / Πραγματοποιήθηκε η Περιφερειακή Συνέλευση του ΣΑΕ Καναδά

 
Share |

ΣΑΕ Καναδά