Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ευρώπης Καλύτερος συντονισμός των α...

ΣΑΕ Ευρώπης

Send | Print | RSS ΣΑΕ Ευρώπης '
Καλύτερος συντονισμός των απόδημων Ελλήνων της Ευρώπης
Φρανκφούρτη26.10.2008

Ολοκληρώνονται σήμερα στη Φραγκφούρτη οι εργασίες της Περιφερειακής Συνέλευσης του ΣΑΕ Ευρώπης, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 220 συνέδρων από 20 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στη συνέλευση, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το Σάββατο, παρουσιάζεται γόνιμος προβληματισμός και αναπτύσσονται σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την παιδεία των ομογενών, τα προβλήματα της νεολαίας, τα ζητήματα της ένταξης στις χώρες εγκατάστασης, η ψήφος των αποδήμων και άλλα.

Η συνέλευση άνοιξε με μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, που μετέφερε ο επίσκοπος Αριανζού κ.Βαρθολομαίος, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ.Ι.Κυπαρισσίδης μετέφερε μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Θεόδωρου Κασσίμη.

Μιλώντας προς τους εκπροσώπους της ομογένειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο πρόεδρος της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τους Απόδημους κ.Νίκος Τσιαρτσιώνης, σημείωσε τη σημαντική συμβολή που θα έχει η καθιέρωση της ψήφου των ομογενών στην πολιτική ζωή του τόπου και παρατήρησε ότι είναι εθνική ανάγκη η ενίσχυση του ΣΑΕ.

«Ήρθε η ώρα που πρέπει να περάσουμε στον επαγγελματισμό μαζί με τον εθελοντισμό», τόνισε ο κ.Τσιαρτσιώνης, σημειώνοντας ότι το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού περνάει μέσα από τη δραστηριότητα των Συλλόγων και Κοινοτήτων στις χώρες διαμονής των αποδήμων μας.

Ο αντιπρόεδρος της ίδιας Επιτροπής της Βουλής, κ.Γρηγόρης Νιώτης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η παιδεία για τους απόδημους και τόνισε ότι το ΣΑΕ «είναι ένα σημαντικό όργανο αντιπροσώπευσης του απόδημου ελληνισμού και θα πρέπει να δούμε πως θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο έκφρασης των προβλημάτων και της αγωνίας των αποδήμων για το μέλλον».

Τέλος στάθηκε στις εκδηλώσεις της εβδομάδας Απόδημου Ελληνισμού που διοργανώθηκαν τον προηγούμενο Ιούνιο παρατηρώντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης στη συνέλευση ο πρόεδρος του Δικτύου Εκλεγμένων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, κ.Ηλίας Γαλανός, που είναι και δημοτικός σύμβουλος Φραγκφούρτης.

Στην ομιλία του προς τους συνέδρους ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, κ.Στέφανος Ταμβάκης, υπογράμμισε ότι ο ελληνισμός της Ευρώπης πρωτοπορεί στις εξελίξεις καθώς όπως είπε «η σύνθεση του ελληνισμού της Ευρώπης είναι πάντα ανήσυχη, σκεπτόμενη, με έντονες μεν διεκδικήσεις αλλά πάντα με γόνιμα αποτελέσματα».

Τέλος ο κ.Ταμβάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ΣΑΕ ακόμη πιο εξωστρεφές και απαρίθμησε ορισμένες ενέργειες που έγιναν προκειμένου οι δραστηριότητες του προεδρείου, των περιφερειών και των συντονιστικών συμβουλίων να ανοιχτούν σε ευρύτερο κοινό, παρατήρησε ότι οι επτά περιφέρειες του ΣΑΕ διατηρούν πλέον επικαιροποιημένο μητρώο μελών, ανέφερε τη δημιουργία από το ΣΑΕ της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Δεσμός» καθώς επίσης και την έναρξη συνεργασίας με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προκειμένου το ΣΑΕ να αποκτήσει μερική οικονομική αυτοδυναμία.

Ο Γενικός Διευθυντής της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ.Κυπαρισσίδης περιέγραψε τις δραστηριότητες της Γραμματείας στα 25 χρόνια από την ίδρυση της και τις επιτυχίες που αυτή σημείωσε με τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων για παιδιά ομογενών στις οποίες πήραν μέχρι τώρα μέρος περισσότερα από 20.000 παιδιά από όλες τις ηπείρους.

«Δουλέψαμε όλοι μαζί να πετύχουμε πολλά και το καταφέραμε», είπε ο κ.Κυπαρισσίδης, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία καλείται να προσεγγίσει την ομογένεια με νέα προοπτική.

Ο συντονιστής του ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης κ.Γιώργος Αμαραντίδης ανέφερε τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα παρατηρώντας ότι στόχος είναι η βελτίωση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων στην Ευρώπη, τονίζοντας: «Πιστεύουμε σε ένα Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που έχει σημαντικό ρόλο και λόγο στη ζωή μας».

Ιδιαίτερο κεφάλαιο των εργασιών της συνέλευσης αποτέλεσε το θέμα της παιδείας και της εκπαιδευτικής πολιτικής για τον ελληνισμό της Ευρώπης με ομιλητή τον κ.Αγγελο Συρίγο, ειδικό γραμματέα Παιδείας ομογενών του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα προβλήματα και τις προοπτικές της ελληνικής παιδείας στις χώρες της Ευρώπης, ενώ με τη σειρά του ο διευθυντής της Κάπα Ρισέρτς κ.Τάσος Γεωργιάδης παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας διετούς έρευνας που διενήργησε η εταιρία του για τον απόδημο Ελληνισμό.

Οι εργασίες της συνέλευσης συνεχίζονται με ομιλίες των συνέδρων ενώ θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Κυριακής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

ΣΑΕ Ευρώπης