Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ευρώπης Προβληματισμός και πρωτοβου...

ΣΑΕ Ευρώπης

Send | Print | RSS ΣΑΕ Ευρώπης '
Προβληματισμός και πρωτοβουλίες για τον απόδημο Ελληνισμό στην Ευρώπη
Φρανκφούρτη27.10.2008

H ανάγκη για πιο αποδοτική οργάνωση του ελληνισμού της διασποράς αλλά και η αγωνία για τις επιπτώσεις της φοβερής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στους εκτός Ελλάδος Έλληνες, αποτυπώθηκαν έντονα στην Περιφερειακή Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Φραγκφούρτη.

Ήταν χαρακτηριστική η ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων και συλλόγων Σουηδίας, κ. Κομνηνού Χαϊδευτού, ο οποίος παρατήρησε ότι από τα μηνύματα που καταφθάνουν οι απόδημοι Έλληνες είναι τρομοκρατημένοι από την κρίση, δεδομένου ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για εργαζόμενους και όπως είναι γνωστό, οι μετανάστες είναι αυτοί που υφίστανται πάντα σκληρότερα τις συνέπειες. Ο κ. Χαϊδευτός ζήτησε να τεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής της ελληνικής Πολιτείας αλλά και του ΣΑΕ τα οικονομικά προβλήματα, ενώ αναφερόμενος στην οργάνωση του παγκόσμιου ελληνισμού πρότεινε να υπάρξει μία σύγχρονη πολιτική για τον απόδημο.

Στα ίδια ζητήματα αλλά και στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της και Ταμίας του Παγκόσμιου ΣΑΕ, κ. Κώστας Δημητρίου. Το προεδρείο της ΟΕΚ Γερμανίας συναντήθηκε πριν από δύο εβδομάδες με τον πρόεδρο της Γερμανίας, θέτοντας του τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών και ζητώντας να έχουν τα ελληνόπουλα της Γερμανίας ίσες ευκαιρίες με τα γερμανόπουλα. Το θέμα αυτό, θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η ομοσπονδία σε ένα δεκαήμερο με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ.

Στη συνέλευση συζητήθηκαν ακόμη θέματα καλύτερης οργάνωσης των ελληνικών συλλόγων, των κοινοτήτων και ομοσπονδιών στην Ευρώπη και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις.

- Ο κ. Παύλος Καρασαβόπουλος εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ολλανδίας, ζήτησε να υπάρξει πλήρης καταγραφή των απόδημων Ελλήνων σε κάθε χώρα της ηπείρου μας, ώστε να είναι ανάλογη τόσο η εκπροσώπησή τους αλλά και το διεκδικητικό πλαίσιο.

- Ο κ. Παναγιώτης Ουλής από τη Σουηδία, επισήμανε πως χρειάζεται να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός των μεταναστευτικών οργανώσεων και πρότεινε να δοθεί μεγαλύτερη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις.

- Η κυρία Δήμητρα Παπαδοπούλου-Σικλ εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων Ευρώπης ευχαρίστησε την ελληνική Πολιτεία για το αμέριστο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τους απόδημους και παρατήρησε ότι είναι χρέος των εκτός Ελλάδος Ελλήνων που αγαπούν τον ελληνισμό και έχουν στην καρδιά τους την Ελλάδα, να πάνε μόνοι τους να βρουν τις ομογενειακές οπργανώσεις οι οποίες λειτουργούν στην περιοχή τους, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

- Ο κ. Γρηγόρης Θωμαίδης από το Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Φραγκφούρτης υπογράμμισε ότι ένας λόγος που αδρανοποιεί τις κοινότητες, είναι τα πολλά άλυτα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και ο έντονος κομματισμός και οι προσωπικές διαμάχες που αναπτύσσονται σε ορισμένες περιπτώσεις που κάνουν τους απόδημους να απέχουν. «Υπάρχουν πάρα πολλοί επιστήμονες που μπήκαν στις οργανώσεις μας, δεν τους αφήσαμε να δουλέψουν και αναγκάστηκαν να φύγουν», είπε.

- Ο κ. Άγγελος Ασλανίδης από το Ίδρυμα Αρωγής και μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού Κύπρου, πρότεινε να ανοιχτούν γραφεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στις περιοχές του κόσμου όπου υπάρχουν πολλοί απόδημοι Έλληνες και ζήτησε να τριπλασιαστούν οι επιχορηγήσεις προς τις ομογενειακές οργανώσεις.

- Ο κ. Κοσμάς Μικρόπουλος από την ΟΕΚ Γερμανίας επισήμανε τη σοβαρή υστέρηση που υπάρχει στην ανάδειξη και προώθηση στελεχών στα πολιτικά κόμματα των χωρών εγκατάστασης των αποδήμων, προκειμένου να υπάρχει ισχυρότερη παρέμβασή μας για την προώθηση των δικαίων του ελληνισμού και ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση της νεολαίας των αποδήμων και ενασχόλησή της με τις ομογενειακές οργανώσεις. «Πρέπει να παντρέψουμε τη φλόγα και το δυναμισμό των νέων με την πείρα των παλιών, ώστε να αποκτήσουμε συνέχεια και συνέπεια», είπε.

- Ο πρόεδρος της κοινότητας Βισμπάντεν Γερμανίας κ. Γιώργος Χαρισόπουλος, παραμένοντας στο ίδιο θέμα τόνισε πως εάν δεν προωθηθούν οι νέοι δεν θα υπάρξει μέλλον για τις οργανώσεις, παρατηρώντας πως θα πρέπει να τεθεί ο στόχος, το 80% των μελών των οργανώσεων να αποτελείται από νέους.

- Ο κ. Παναγιώτης Τοπαλούδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Βουλγαρίας ΔΟΜΕ (Δημοκρατική Οργάνωση Μόρφωσης-Πολιτισμού) αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει ο σύλλογος για την ανάπτυξή του και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει, πρωτίστως μεταξύ των νέων και ζήτησε να συνεχιστεί ο θεσμός του καλλιτεχνικού φεστιβάλ απόδημου ελληνισμού που είχε οργανωθεί πριν 10 χρόνια.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

Στην ομιλία του προς τους συνέδρους στην αρχή της συνέλευσης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις δραστηριότητες και τους στόχους του ΣΑΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στη δουλειά που πρέπει να γίνει για τη νεολαία, τονίζοντας με έμφαση ότι αυτή είναι και η πρώτη προτεραιότητα για τα εόμενα δύο χρόνια που έχει τεθεί από το Προεδρείο του ΣΑΕ.»Είναι σφάλμα να διακηρύσσουμε ότι η νεολαία είναι μόνο το μέλλον. Η νεολαία είναι το παρόν και εξαρτάται από τους φορείς που απασχολούνται με τον απόδημο ελληνισμό, ο βαθμός που θα μεταφυτεύσουμε το ενδιαφέρον και την αγάπη για τα κοινά και την Ελλάδα. Είναι λοιπόν κρίσιμο, αυτούς τους νέους και νέες που με μεράκι και φιλοπατρία ενδιαφέρονται για τον ελληνισμό και να τους ακούσουμε, πολύ δε περισσότερο να τους δώσουμε τα εργαλεία εκείνα που κρίνουν απαραίτητα ώστε να προσφέρουν», υπογράμμισε ο κ. Ταμβάκης.

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δραστηριότητες του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης, παρουσίασε στους 220 και πλέον συνέδρους από 20 χώρες της ηπείρου μας που πήραν μέρος στη συνέλευση, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Αμαραντίδης. Μεταξύ αυτών ήταν η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το ΣΑΕ στις οργανώσεις του, η αμφίδρομη ενημέρωση και συνεργασία με τους ομογενειακούς φορείς, η συμμετοχή σε πάρα πολλές εκδηλώσεις, η λειτουργία νέων γραφείων του ΣΑΕ Ευρώπης στη Φραγκφούρτη, η ανάπτυξη του διαδικτυακού τόπου του ΣΑΕ Ευρώπης, η έκδοση έντυπου υλικού, οι ενέργειες για την Παιδεία και την ελληνομάθεια κ.α.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ

Στη διάρκεια της συνέλευσης και σε μία άκρως συγκινητική τελετή, δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στα μέλη του πρώτου Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ Ευρώπης, που είχε δημιουργηθεί πριν 13 χρόνια, όταν πρωτοιδρύθηκε το ΣΑΕ. Μεταξύ των τιμηθέντων ήταν ο Άγγελος Ασλανίδης, που υπήρξε και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΑΕ, η Αθανασία Σίσκου, ο Κομνηνός Χαϊδευτός, ο Χρήστος Πρασσάς, ο Δημήτρης Ασλανίδης, η Ελένη Κωνσταντινίδου, ο Γιώργος Παπαδόπουλος που είχε διατελέσει και Γραμματέας του ΣΑΕ και ο Παναγιώτης Ουλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

ΣΑΕ Ευρώπης