Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ευρώπης Ολοκληρώθηκε η Περιφερειακή...

ΣΑΕ Ευρώπης

Send | Print | RSS ΣΑΕ Ευρώπης '
Ολοκληρώθηκε η Περιφερειακή Συνέλευση του ΣΑΕ Ευρώπης
Φρανκφούρτη31.10.2008

Η ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και των δυνατοτήτων των αποδήμων Ελλήνων της Ευρώπης στα σημερινά κοινωνικά και οικονομικά συμφραζόμενα ήταν ο στόχος της Συνέλευσης του ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Η Συνέλευση αποτελεί συνέχεια των εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών που προωθούν τη συλλογή ιδεών και προτάσεων για τη βελτίωση του κοινού έργου για τους απόδημους και ομογενείς Έλληνες. Για πρώτη φορά οι εργασίες της μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω διαδικτύου, δίνοντας σε χιλιάδες Έλληνες ανά τον κόσμο τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να συμμετέχουν αποστέλλοντας ερωτήσεις και προτάσεις τους μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Προτεραιότητα δόθηκε στην προαγωγή της δικτύωσης, τη βελτίωση της επικοινωνίας καθώς και στη συνεργασία μεταξύ των μελών της Περιφέρειας Ευρώπης του ΣΑΕ, προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες και συντονισμένες στρατηγικές προς όφελος του Απόδημου Ελληνισμού. Άμεση επιδίωξη ήταν η ήταν η ενημέρωση και η καταγραφή των θέσεων των μελών του ΣΑΕ.

Οι εργασίες της συνέλευσης ξεκίνησαν με μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη που μετέφερε ο Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος και μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, Αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κασσίμη που μετέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Ιωάννης Κυπαρισσίδης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων κ. Τσιαρτσιώνης, καθώς επίσης ο Α’ Αντιπροέδρος της Επιτροπής κ. Νιώτης. Τους συνέδρους χαιρέτισε επίσης ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης κ. Ηλίας Γαλανός.
Την έναρξη της Συνέλευσης κήρυξε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος ενημέρωσε τους συνέδρους για την πορεία και τις δραστηριότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Η Συνέλευση αναπτύχθηκε σε θεματικούς άξονες που έχουν άμεση σχέση με τις δραστηριότητες του ΣΑΕ και των μελών του:

Το πρώτο θέμα αφορούσε στη «Σύγχρονη Πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό» που ανέπτυξε ο Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Ι. Κυπαρισσίδης.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο των εργασιών αποτέλεσε το θέμα «Παιδεία και Εκπαιδευτική Πολιτική τον 21ο αιώνα για τον Ελληνισμό της Ευρώπης» με ομιλητή τον κ. Άγγελο Συρίγο, Ειδικό Γραμματέα Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι σύνεδροι παρακολούθησαν το θέμα «Το Δικαίωμα Ψήφου του Απόδημου Ελληνισμού και η Εκλογή Ομογενών Βουλευτών» που ανέπτυξαν ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ταμβάκης και ο Συντονιστής της Περιφέρειας Ευρώπης κ. Αμαραντίδης. Οι σύνεδροι συμφώνησαν με τις θέσεις που ανέπτυξαν οι εισηγητές, τονίζοντας την αναγκαιότητα να εισακουστούν οι θέσεις των αποδήμων.

Στα πλαίσια της Συνέλευσης ανακοινώθηκαν από το Διευθυντή της ΚΑΠΑ Research κ. Τάσο Γεωργιάδη τα αποτελέσματα της διετούς έρευνας που διενήργησε η εταιρία του με θέμα την Ταυτότητα των Ελλήνων της Διασποράς.

Κοντά στους απόδημους και ομογενείς Έλληνες βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε. κ. Χρήστος Γούλας, ο οποίος ενημέρωσε τις οργανώσεις για το σημαντικό έργο που επιτελείται αυτή τη στιγμή.

Ο Συντονιστής της Ευρώπης κ. Αμαραντίδης ενημέρωσε τους συνέδρους για τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν από το Συντονιστικό Συμβούλιο της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι κύριος στόχος είναι η συστράτευση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο απόδημος Ελληνισμός.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης τιμήθηκαν, σε μία ιδιαίτερη τελετή, τα πρώην μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τους συνέδρους που συμμετείχαν στη συνέλευση.

Ιδιαίτερο σημείο της Ημερήσια Διάταξης αποτελέσαν οι Κανονισμοί Λειτουργίας της Περιφερειακής Συνέλευσης και του Συντονιστικού Συμβουλίου, οι οποίοι ψηφίστηκαν κατόπιν διεξοδικής συζήτησης ομόφωνα.

Τη Συνέλευση χαρακτήρισαν καίριες παρεμβάσεις, προβληματισμοί, θέσεις και σχόλια που συνετέλεσαν στη διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων των ομογενειακών οργανώσεων και των ομιλητών.

Πέρα από τα χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία διατυπώθηκαν με τη μορφή προτάσεων και παρεμβάσεων από τους συμμετέχοντες, και αναμένεται να δημοσιευτούν στα πρακτικά, υπάρχουν μερικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από τις εργασίες της Συνέλευσης.

Η πρώτη διαπίστωση αφορά στο γεγονός, ότι μέσω της Συνέλευσης, ανταποκρίθηκε σε ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού που αφορά στη συμμετοχή τους.

Το ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης ξεκίνησε μέσα από τη Συνέλευση έναν δημόσιο διάλογο με τον Ελληνισμό της Περιφέρειας, αξιοποιώντας πλήρως τις νέες τεχνολογίες. Είναι ένας διάλογος που προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή συνεργασίας και θα ενισχύσει ουσιαστικά το ρόλο των οργανώσεων της Ευρώπης.

Η δεύτερη διαπίστωση αφορά στην ανάγκη για διατύπωση μίας σύγχρονης πολιτικής για τον απόδημο Ελληνισμό, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές ανάγκες των απόδημων Ελλήνων και κυρίως αυτές τις νέας γενιάς. Μία σύγχρονη πολιτική που θα απελευθερώνει ό,τι πιο δημιουργικό διαθέτει ο Ελληνισμός της Διασποράς.

Συμπερασματικά, η Συνέλευση ανέδειξε καίρια ζητήματα, όπως την ανάγκη για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των οργανώσεων που είναι ο κοινός στόχος όλων των Ελλήνων της Ευρώπης.

Η πληθώρα των θεμάτων αλλά και ο πλούσιος προβληματισμός που αναπτύχθηκε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν επαρκεί ένα Σαββατοκύριακο για μια εκτενή και περιεκτική καταγραφή των ζητημάτων που απασχολούν τους απόδημους της Ευρώπης.

Το ΣΑΕ θα συνεχίσει την καταγραφή των θεμάτων που απασχολούν τους απόδημους στο πλαίσιο θεματικών ημερίδων.

Πληροφορίες αναφορικά με τις εργασίες της Συνέλευσης έχουν αναρτηθεί στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα http://conference.sae-europe.eu.

Δελτία τύπου / ΣΑΕ Ευρώπης – Περιφερειακή Συνέλευση ΣΑΕ Ευρώπης

 
Share |

ΣΑΕ Ευρώπης