Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ωκεανίας Έναρξη εργασιών Περιφερειακ...

ΣΑΕ Ωκεανίας

Send | Print | RSS ΣΑΕ Ωκεανίας '
Σίδνεϊ01.11.2008

Με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων-μελών του ΣΑΕ, Περιφέρεια Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, παρουσία του Προέδρου του ΣΑΕ, Ελλήνων βουλευτών και πολλών επισήμων, ξεκίνησαν στο Σίδνεϊ οι εργασίες της 2ης Συνέλευσης της Περιφέρειας.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού από την Ελληνική Βουλή: κ. Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ), κ.Παναγιώτης Σγουρίδης (ΠΑΣΟΚ) και κ.Συρίδωνας-Άδωνης Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ).

Με την παρουσία τους τίμησαν τις εργασίες και οι πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου κ.κ. Γεωργίου Ζώη και Ιωάννη Ιακώβου, αντίστοιχα, ο ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής Αυστραλίας κ. Στίβεν Γεωργανά, η Γερουσιαστής Concetta Fierravanti-Wells και ο κ. Χρήστος Δημητρίου, στέλεχος της ΓΓΑΕ, ο οποίος εκπροσωπεί τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Κασσίμη.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, ο Συντονιστής της Περιφέρειας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος προχώρησε στη διαδικασία της πρώτης ημέρας εργασιών, με έγκριση των ισολογισμών 2006 και 2007, διορισμό ορκωτών λογιστών, τροποποιήσεις στο Καταστατικό του ΣΑΕ Ωκεανίας, και στη συνέχεια στην εκλογή προεδρείου για τη διεξαγωγή των εργασιών της περιφερειακής Συνέλευσης. Στο πλαίσιο των διαδικασιών εγκρίθηκε και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Συνέλευσης, ενώ έγινε και η εκλογή επιτροπών για τις ομάδες εργασίας της Συνέλευσης.

Στους ομιλητές της πρώτης ημέρας, η Γερουσιαστής Concetta Fierravanti-Wells η οποία τόνισε την υποστήριξη της στα ελληνικά θέματα, ενώ ο Πρόεδρος ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, αναφέρθηκε στο ιστορικό, το έργο και τις προοπτικές του ΣΑΕ και τόνισε τη σημασία της ενεργοποίησης των Νεολαίας στα θέματα της ομογένειας με την προτροπή «πρέπει να διεκδικείτε για να παίρνετε».

Ακολούθησε ο Δρ Βρασίδας Καράλης, του Τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που αναφέρθηκε στο θέμα της ελληνομάθειας της νεολαίας μέσα από τις αντίξοες συνθήκες των σχέσεων αφενός της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και αφετέρου των Κοινοτήτων και του ΣΑΕ Ωκεανίας.

Ο ομοσπονδιακός βουλευτής κ. Στίβεν Γεωργανάς αναφέρθηκε στο θέμα «πολιτική εκπροσώπηση της παροικίας στην Αυστραλία» τονίζοντας την σημασία διεύρυνσης της εκπροσώπησης της ομογένειας σε όλες τις βαθμίδες της αυστραλιανής πολιτικής.

Οι δημοσιογράφοι κ.κ. Θέμης Καλλός (SBS Radio) και Σωτήρης Χατζημανώλης (εφημερίδα Νέος Κόσμος) αναφέρθηκαν στα ελληνόφωνα ΜΜΕ στην Αυστραλία και της σημασία τους για την παροικία, αλλά και το μητροπολιτικό κέντρο.

Για τους επικείμενους Πανελλήνιους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Αγώνες Ωκεανίας που θα διεξαχθούν στη Μελβούρνη το 2009, μίλησαν οι κ.κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης και Πολυχρόνης Παπαδόπουλος ενώ η Κοινωνιολόγος κα Βούλα Μεσημέρι-Κιανίδη αναφέρθηκε σε θέματα Κοινωνικών Υπηρεσιών προς τους ελληνοαυστραλούς υπερήλικες.

Το επίκαιρο θέμα της εφαρμογής της διακρατικής συμφωνίας συντάξεων ανέπτυξε ο Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Συμφωνιών του υπουργείου FAHCSIA κ. Πήτερ Άτκισνον, ο οποίος απάντησε και σε ερωτήσεις των συνέδρων.

Ειδικά τονωτικές για τον Έλληνα της Αυστραλίας και οι ομιλίες των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου που εξέφρασαν ομόφωνα την υποστήριξη τους στο ΣΑΕ ως όργανο εκπροσώπησης του Αποδήμου Ελληνισμού.

Στο θέμα του Εθνικού Κτηματολογίου αναφέρθηκε η κα Ευαγγελία Μπάλα, εκ μέρους του Κτηματολογίου ΑΕ, η οποία θα δώσει και περισσότερες πληροφορίες στην αυριανή συνεδρία.

Οι εργασίες της Συνέλευσης συνεχίζονται και ολοκληρώνονται αύριο, Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, με ομιλίες για θέματα ελληνισμού, ψηφίσματα, αποφάσεις και τοποθετήσεις των ομάδων εργασίας, και αποτίμηση εργασιών.

 
Share |

ΣΑΕ Ωκεανίας