Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ωκεανίας Ολοκληρώθηκε η συνέλευση το...

ΣΑΕ Ωκεανίας

Send | Print | RSS ΣΑΕ Ωκεανίας '
Ολοκληρώθηκε η συνέλευση του ΣΑΕ Ωκεανίας
Σίδνεϊ03.11.2008

Η περιφερειακή συνέλευση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Σίδνεϊ χαρακτηρίστηκε από τις πιο ουσιαστικές που έγιναν ποτέ. Άψογα οργανωμένη έδωσε τη δυνατότητα να συζητηθούν διεξοδικά μερικά από τα πιο ζωτικά θέματα που αφορούν την ομογένεια και να προταθούν ρεαλιστικές λύσεις.

Στα αξιοσημείωτα της συνέλευσης και το γεγονός ότι τα τρία μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου που παρακολούθησαν τις εργασίες της (Θ. Καραόγλου Ν.Δ., Π. Σγουρίδης ΠΑΣΟΚ και Α. Γεωργιάδης ΛΑΟΣ) δεν έφυγαν στιγμή από την αίθουσα, άκουσαν όλες τις εισηγήσεις και έκαναν σημαντικές παρεμβάσεις.

Τα ίδια ισχύουν και για τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Γ. Ζώη, τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Ιακώβου, τον Έλληνα πρόξενο του Σίδνεϊ κ. Βασίλη Τόλιο και τον εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κασσίμη, Χρ. Δημητρίου.

Ο Πρόεδρος του παγκόσμιου ΣΑΕ κ. Στ. Ταμβάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμισή του θεσμού και τις δράσεις που έχουν εκπονηθεί από το 2006, εστιάζοντας στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για την Νεολαία, την προώθηση της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, όπως και τρόπους εξασφάλισης οικονομικής αυτοδυναμίας του Οργανισμού.

Με ικανοποίηση έγινε αποδεκτή η ανακοίνωση του ότι το ΣΑΕ αφιερώνει τα δύο επόμενα χρόνια στον Πολιτισμό και την Νεολαία, ενώ το 2009 θα διοργανώσει συνάντηση των ομογενειακών ΜΜΕ, απ΄ όλες τις περιφέρειες.

Ο κ. Ταμβάκης συνεχάρη τον Συντονιστή της Περιφέρειας, κ. Γιώργο Αγγελόπουλο και το Συντονιστικό Συμβούλιο,’‘ που με όλες τους τις δυνάμεις εργάζονται για ένα ακόμα πιο δυναμικό ΣΑΕ στην Ωκεανία, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, για το καλό του Ελληνισμού’‘.

Τόσο ο κ. Ταμβάκης όσο και ο συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας αναφέρθηκαν διεξοδικά στο θέμα της χορήγησης ψήφου στους απόδημους.

Ειδικότερα για την “ψήφο των Αποδήμων” ο κ. Ταμβάκης επισήμανε ότι το ΣΑΕ επιθυμεί να βρεθεί η “χρυσή τομή”, με δεδομένη τη θέση που έχει εκφραστεί.

“Δεν αλλάζουμε τους στόχους μας και τις αποφάσεις μας, ακόμα και αν είναι ανηφορικός ο δρόμος. Δεν δεχόμαστε προσωρινές λύσεις, που μπορεί να παγιωθούν και δεν εκφράζουν καθόλου τον απανταχού ελληνισμό”, τόνισε ο κ. Ταμβάκης.

Ουσιαστικά το ΣΑΕ ζητά την δημιουργία ειδικών εκλογικών περιφερειών για τον απόδημο ελληνισμό.

Και οι τρεις βουλευτές Καραόγλου, Σγουρίδης και Γεωργιάδης δήλωσαν ότι οι παρατάξεις τους υποστηρίζουν την χορήγηση ψήφου στους απόδημους αν και διαφωνούν για το σύστημα.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Α. Γεωργιάδης, κάλεσε τους συνέδρους να αποδεχθούν το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και της παράταξής του, για να δοθεί σύντομα το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους.

“Το επιχείρημα ότι η ψήφος θα διχάσει είναι αστείο. Λες και τώρα χωρίς ψήφο δεν τσακωνόμαστε”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε ότι το σχέδιο που προτείνει το ΣΑΕ είναι το ιδανικό, αλλά έχει πολλά προβλήματα και “θα περάσουν άλλα 15 με 20 χρόνια για να σας δοθεί το δικαίωμα”.

“Εμείς λέμε ναι στη ψήφο στους απόδημους αλλά να εκλέγονται και απόδημοι” είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρίδης ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραόγλου είπε ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα θα ετοιμάσει το σχέδιο νόμου.

“Ουσιαστικά με το δικαίωμα της ψήφου οι απόδημοι θα μπορούν να διεκδικούν πιο αποτελεσματικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους” είπε.

Στο θέμα της πολιτικής εκπροσώπησης της ομογένειας αναφέρθηκε ο ομοσπονδιακός Εργατικός βουλευτής, κ. Στιβ Γεωργανάς, που σημείωσε ότι “έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι ομογενείς βουλευτές στην Καμπέρα”.

Μια άλλη ενότητα που συζητήθηκε ήταν και αυτή των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης για να τοποθετηθεί ο κ. Ταμβάκης, ο οποίος είπε ότι του χρόνου θα γίνει ειδική συνάντηση για το θέμα των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης ενώ και οι Έλληνες βουλευτές υποσχέθηκαν να προωθήσουν κάποια αιτήματα των ομογενών δημοσιογράφων προς την Ελλάδα .

Από τον Π. Παπαδόπουλο και τον Αντ. Τσουρδαλάκη έγινε ενημέρωση για τους Πανελλήνιους Αγώνες που θα γίνουν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2009 στη Μελβούρνη και αυτή τη φορά θα έχουν και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η συνέλευση μεταξύ άλλων ζήτησε:

• Να βελτιωθεί το σύστημα αναγνώρισης ξένων πτυχίων από την Ελλάδα.

• Να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν τα προγράμματα φιλοξενίας νέων ελληνικής καταγωγής κ.α.

Η συνέλευση υιοθέτησε και ψηφίσματα για το Κυπριακό, το Σκοπιανό, την Ποντιακή Γενοκτονία και τους Έλληνες της Αλβανίας. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ομιλία του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Π. Ταμβάκη

 
Share |

ΣΑΕ Ωκεανίας