Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής Ομιλία του Προέδρου του ΣΑΕ...

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής

Send | Print | RSS ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής '
Ομιλία του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Π. Ταμβάκη στη 2η Περιφερειακή Συνέλευση του ΣΑΕ Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής
Σαντιάγκο09.11.2008

Το ρόλο του Ελληνισμού της Λατινικής Αμερικής και τις προσπάθειες που καταβάλλει η νεοσύστατη Περιφέρεια ΣΑΕ, Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, εξήρε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης στην ομιλία του προς τους συνέδρους της 2ης Συνέλευσης της Περιφέρειας στο Σαντιάγκο της Χιλής.

«Ο Ελληνισμός της Λατινικής Αμερικής αποτελεί ένα υπερήφανο και αξιοπρεπές κομμάτι της Ελλάδας. Με τους αγώνες που δίνεται εδώ και δεκαετίες, μόνοι σας, πετύχατε να μεταλαμπαδεύσετε το Ελληνικό πνεύμα και το φιλελληνισμό στις τοπικές κοινωνίες. Αν και νέα περιφέρεια, έχετε ήδη παράγει ένα έργο αξιοθαύμαστο», τόνισε-μεταξύ άλλων- ο κ. Ταμβάκης και συνεχάρη το Συντονιστή της Περιφέρειας κ. Νικηφόρο Νικολαϊδη και τα Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου, που προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις «για ένα ακόμα πιο δυναμικό ΣΑΕ στην Λατινική Αμερική, αλλά πολύ περισσότερο σε συνεργασία με όλους τους φορείς για το καλό του Ελληνισμού».

Ο κ. Ταμβάκης ευχαρίστησε επίσης τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Κασσίμη και τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Νικόλαο Τσιαρτσιώνη, οι οποίοι τιμούν με την παρουσία τους τις εργασίες του Συνεδρίου, για την εποικοδομητική συνεργασία και ευχήθηκε να δοθεί η δυνατότητα, από κοινού να συμβάλουνε στην υποστήριξη των προτάσεων που έχουν γίνει τόσο για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, όσο και για την περαιτέρω προώθηση του φιλελληνισμού και της πατρίδας μας και σε αυτή την Περιφέρεια του ΣΑΕ.

Με ιδιαίτερη χαρά έγινε δεκτή από τους συνέδρους η ανακοίνωση του Προέδρου του ΣΑΕ ότι έχει δρομολογηθεί, με προσωπική του παρέμβαση, η αποστολή βιβλίων και ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη διδασκαλία και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, με τη χρήση του διαδικτύου, μία προσφορά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», όπως και σαράντα παραδοσιακών ελληνικών στολών από τον Ηπειρωτικό Λαογραφικό Όμιλο «Κ. Κρυστάλλη».

Ο κ. Ταμβάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο έργο που έχει επιτελεσθεί τα τελευταία δύο χρόνια από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την αναβάθμισή του θεσμού και τόνισε ότι για πρώτη φορά οι εισηγητικές προτάσεις και τα συμπεράσματα των Περιφερειακών Συνελεύσεών θα αποτελέσουν τον κύριο όγκο της Ετήσιας Έκθεσης, που θα παραδοθεί από το ΣΑΕ στις αρχές του 2009 στην Ελληνική Πολιτεία.

«Φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε ένα ΣΑΕ, ακόμα πιο εξωστρεφές. Από εσάς εξαρτάται να εκπληρώσετε τον εισηγητικό, διεκδικητικό, συμβουλευτικό και υποστηρικτικό προς την Ελληνική Πολιτεία ρόλο», τόνισε ο κ. Ταμβάκης. «Ένα ρόλο, τον οποίο οι Περιφέρειες πρέπει με επιμονή και υπομονή, τεκμηριωμένα, να ασκούν προς την Ελληνική Πολιτεία. Η υποστήριξη μου, όπως και όλων των μελλών του Προεδρείου μας, στη σημαντική αυτή προσπάθεια είναι δεδομένη».

Προτεραιότητα για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του Προεδρείου είναι η Νεολαία, είπε ο κ. Ταμβάκης, επισημαίνοντας την επιτυχή διοργάνωση των Συνεδρίων Νεολαίας ΣΑΕ και τη δημιουργία των Δικτύων τους σε όλες τις Περιφέρειες.

«Είναι σφάλμα να διακηρύσσουμε ότι η Νεολαία είναι μόνο το μέλλον. Η Νεολαία είναι το παρόν», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι σημαντικό αυτούς τους νέους και τις νέες, που με μεράκι και φιλοπατρία ενδιαφέρονται για τον Ελληνισμό, να τους ακούσουμε. Είναι ακόμα πιό σημαντικό να τους δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μπορούν προσφέρουν ουσιαστικά».

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ένα από τα θέματα που δρομολογούνται είναι η διοργάνωση Αθλητικών Αγώνων Ομογενών, τόσο στις Περιφέρειες, όσο και στην Ελλάδα, έως το τέλος της τετραετούς θητείας του Προεδρείου. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχει εκπονήσει οικονομική και επιχειρησιακή μελέτη, με στόχο την ουσιαστική δικτύωση της νέας γενιάς.

Ο κ. Ταμβάκης αναφέρθηκε και στην συμβολή του ΣΑΕ στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων σε κάθε γωνιά της γης, δικαιώνοντας τον υποστηρικτικό του ρόλο προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σε άμεση συνεργασία με την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία με την Εκκλησία και τα παλαίφατα Πατριαρχεία παραμένει αγαστή.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της ψήφου των Αποδήμων, τονίζοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας, ώστε να βρεθεί μία «χρυσή τομή» για την εκπροσώπηση της Ομογένειας στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

Κατά την παραμονή του στη Χιλή ο κ. Ταμβάκης, μαζί με την πρέσβη της Ελλάδας κα Χρυσούλα Καρυκοπούλου, τον πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Νικόλαο Τσιαρτσιώνη, τον βουλευτή της Επιτροπής κ. Γεώργιο Σαλαγκούδη και τον Συντονιστή της Περιφέρειας κ. Ν. Νικολαϊδη, επισκέφθηκε τις ελληνικές κοινότητες του Βαλπαραϊζο και του Σαντιάγκο, όπου ενημερώθηκαν για τις δράσεις των ομογενών και ανταλλάξανε απόψεις με τα μέλη των προεδρείων τους.

 
Share |

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής