Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ ΗΠΑ Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τ...

ΣΑΕ ΗΠΑ

Send | Print | RSS ΣΑΕ ΗΠΑ '
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Περιφερειακής Συνέλευσης ΣΑΕ ΗΠΑ
Σικάγο22.11.2008

Σε θετικό κλίμα διεξήχθησαν οι εργασίες της Συνέλευσης του ΣΑΕ της περιφέρειας των ΗΠΑ. «Η ενότητα, η αγάπη και η φιλία που μας χαρακτηρίζει ως φυλή, γίνεται πράξη» τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης, ο οποίος συνεχάρη το  Συντονιστή της περιφέρειας, κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, για την ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία τους τελευταίους είκοσι μήνες, που φέρνει όπως επεσήμανε, σταθερά θετικά αποτελέσματα. Η πολύπλευρη προσφορά τους, συμπλήρωσε, σε τομείς όπως η γλώσσα, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή του Ελληνισμού στην περιφέρεια των ΗΠΑ.

Η νεολαία, η παιδεία, ο πολιτισμός και τα εθνικά θέματα ήταν οι κύριες θεματικές της Συνέλευσης. Όλοι οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η νέα γενιά στις εξελίξεις του ΣΑΕ, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, αφού συνεχάρη τον Συντονιστή του Δικτύου Νεολαίας για την εκλογή του και την δράση που αναπτύσσει, ανακοίνωσε ότι θα είναι παρούσα στη Συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και από το νέο έτος αναμένεται να έχει ισότιμη θέση πλέον και στο Προεδρείο.

Ο Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας κ. Μωρίς Γκριτζάλης παρουσίασε τους στόχους και τις προοπτικές του νεοσύστατου οργάνου, το οποίο δημιούργησε επιτροπές για κάθε ιδιαίτερο πρόβλημα που τους απασχολεί: Επιτροπή επικοινωνιών, πολιτισμού, περιβάλλοντος, κοινωνική επιτροπή, επαγγελματικού προσανατολισμού, και οικονομικών. Η πρωτοβουλία τους αυτή, έτυχε θερμής υποστήριξης από την ολομέλεια.

Ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση για τα εθνικά θέματα: Κυπριακό, Ποντιακή Γενοκτονία, Μακεδονικό, Β. Ήπειρο, Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Τα Εθνικά μας Θέματα, είναι ο χώρος, που όλοι μαζί, με υπεύθυνη στάση και μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες, πρέπει να εργαζόμαστε. Όλοι είμαστε γνήσιοι πατριώτες. Πολλοί έχουμε προσφέρει από πολλά μετερίζια, όποτε μας έχει ζητηθεί. Χρέος μας είναι να εκπληρώνουμε τον υποστηρικτικό μας ρόλο προς την Ελλάδα όποτε τον χρειάζεται, ακόμα κι αν αυτός δεν είναι απόλυτα σύμφωνος με τα προσωπικά μας πιστεύω.

Γνώμη μου είναι ότι υπηρετούμε την πατρίδα και όχι τις δικές μας απόψεις, οι οποίες είναι βεβαίως απολύτως σεβαστές αλλά είναι σωστό να εντάσσονται στο ευρύτερο σύνολο για το κοινό καλό» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ.

Για το Μακεδονικό ο κ.Ταμβάκης ανέφερε ότι: «Το ΣΑΕ δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, αλλά υποστηρίζει την ελληνική πολιτεία και όταν οι στιγμές είναι κρίσιμες, γινόμαστε όλοι μια φωνή για να αντιμετωπίσουμε ενιαία και δυναμικά τον κάθε εξωτερικό κίνδυνο.

Ως προς την ουσία του δημοσιεύματος, θέλαμε να αναδείξουμε την αδιαλλαξία και τις αλυτρωτικές βλέψεις του Γκρουέφσκι και της κυβέρνησης του και το πετύχαμε.

Η Μακεδονία μας είναι μία και ελληνική και κανένας ούτε έχει το δικαίωμα ούτε μπορεί να το αμφισβητήσει. Όπως επίσης κανένας δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης. Όλοι μας αγαπάμε το ίδιο την πατρίδα μας.»

Κλίνοντας την δευτερολογία στην συνέλευση ο κ. Ταμβάκης δήλωσε «Κεντρικός μας στόχος παραμένει η συνεχής και εποικοδομητική επαφή με τη Βάση του Απόδημου» και συμπλήρωσε: «Καθώς το ΣΑΕ κάνει τα πρώτα του βήματα προς την οικονομική αυτοδυναμία, μόνο μέσω της συνεχούς επαφής του με την Βάση και με την διεύρυνση της, θα μπορέσει να υλοποιήσει τις ελπίδες του για το αύριο, τα οράματά του και τα σχέδιά του για το μέλλον». 

Στους συνεχείς και συνεπείς αγώνες των ομογενών για την προώθηση μιάς δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αναφέρθηκε στο συνέδριο ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ.Φίλιπ Κρίστοφερ, Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της ΠΣΕΚΑ στο Προεδρείου του ΣΑΕ.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει με το ΣΑΕ στην προώθηση των εθνικών θεμάτων, με πρώτο το Κυπριακό, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις χώρες που ζούνε και δραστηριοποιούνται οι ομογενείς, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμένων δράσεων όλων των ομογενειακών φορέων.

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας, εγκρίθηκαν οι Κανονισμοί Λειτουργίας του Συντονιστικού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Συνέλευσης, συζητήθηκαν επίσης το θέμα της ψήφου των ομογενών και του προγράμματος Visa Waiver και έγινε ενημέρωση για το θέμα του Κτηματολογίου και το Πρόγραμμα «Φύτεψε τις Ρίζες σου».

Για το θέμα της Ψήφου των Αποδήμων ο Πρόεδρος του ΣΑΕ επανέλαβε την διαπίστωση, ότι η θέση του ΣΑΕ μετά και από τις 7 περιφερειακές συνελεύσεις είναι μια κι ενιαία. «Δεν αλλάζουμε τους στόχους μας και τις αποφάσεις μας, ακόμα και αν είναι ανηφορικός ο δρόμος. Δεν δεχόμαστε προσωρινές λύσεις, που μπορεί να παγιωθούν και δεν εκφράζουν καθόλου τον απανταχού ελληνισμό. Οι θέσεις του ΣΑΕ αναλυτικά είναι: Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές με επιστολική ψήφο και κάλπη, η δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην Βουλή που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των 5 (πέντε) ηπείρων και η σύσταση Επιτροπής από το Υπουργείο Εξωτερικών το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΣΑΕ σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό.»

Οι προσπάθειες της ομογένειας για να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα Visa Waiver, συνεχίζονται δυναμικά και υπάρχει η ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει ευνοϊκή λύση στο θέμα και θα καταργηθεί τελικά η θεώρηση εισόδου για τους έλληνες στις ΗΠΑ.

Ο Συντονιστής Περιφέρειας ΗΠΑ κ.Θόδωρος Σπυρόπουλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Φύτεψε τις Ρίζες σου» παρουσίασε τις δραστηριότητες του πρόγράμματος αυτού και την συμμετοχή στις αναδασώσεις στην Ελλάδα, ειδικότερα μετά τις πυρκαγιές του 2006.

Κατά τη διάρκεια της περιφερειακής συνέλευσης το Συντονιστικό Συμβούλιο της Περιφέρειας τίμησε τον πρώην Αντιπρόεδρο ΣΑΕ και Συντονιστή Περιφέρειας Αμερικής κ.Χρήστο Τομαρά, τον καθηγητή κ. Ηλία Τομάζο και τον πρώην Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ.Δημήτρη Δόλλη

Ψηφίσματα εκδόθηκαν για το Μακεδονικό, το Κυπριακό, την Β.Ήπειρο, την Προαγωγή της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, τα Θέματα Συνταξιοδότησης και ιατρικής κάλυψης στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας παρόντες στην συνέλευση ήταν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, η κα. Εύα Καϊλή, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής του ΛΑΟΣ μέλη της Επιτροπής, ο κ. Ιωάννης Κυπαρισσίδης Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ, ο κ. Δημήτρης Δόλλης, εκπρόσωπος του Προέδρου ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του Κτηματολογίου κ. Χρήστος Γούλας και στελέχη της ΓΓΑΕ.

 
Share |

ΣΑΕ ΗΠΑ