Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Δελτία τύπου ΣΑΕ Η.Π.Α. - Περιφερειακή Σ...

Δελτία τύπου

Send | Print | RSS Δελτία τύπου '
01.12.2008

Τα θέματα της Νεολαίας, Παιδείας, Πολιτισμού και τα Εθνικά κυριάρχησαν στις εργασίες συζήτησης της Περιφερειακής Συνέλευσης του Σ.Α.Ε. που πραγματοποιήθηκε από 20 έως και 22 Νοεμβρίου, στο «Hyatt Regency», στο Σικάγο, με συμμετοχή 158 αντιπροσώπων και 30 παρατηρητών. Πρωταγωνιστές της συνέλευσης, κατά κοινή ομολογία, αναδείχθηκαν οι εκπρόσωποι του νεοσύστατου Δικτύου Νεολαίας των Η.Π.Α.

«Οι νέοι και οι νέες μας έκλεψαν κυριολεκτικά την παράσταση», δηλώνει ο Συντονιστής Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. Θ. Σπυρόπουλος, «καθώς μας έδειξαν πως με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας αλλά και του καταμερισμού ευθυνών, μέσα από επιτροπές εργασίας, μπορούν να καταργήσουν αποστάσεις και να λειτουργούν συλλογικά. Η συμμετοχή τους είχε σκοπό την άμεση και ουσιαστική συνεργασία τους μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ο σκοπός όχι μόνον επετεύχθη αλλά αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση καθώς εργάζονται δημοκρατικά και αρμονικά. Ηταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι γνώριζαν τα θέματα που παρουσίασαν και ήταν πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουν σε κάθε ερώτημα που τους τέθηκε».

Η αναγνώριση της εργασίας της Νεολαίας έγινε εμπράκτως με την προσφορά συνέδρων στο ταμείο του Δικτύου ύψους $30.000 καθώς και την προσφορά του προέδρου του οργανισμού «Παιδεία» κ. Ηλία Τομάζου εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υποτροφιών ύψους $70.000. Τη νεολαία συνεχάρησαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας ενώ ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. Στέφανος Ταμβάκης ανακοίνωσε ότι θα είναι παρούσα στη Συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και από το νέο έτος αναμένεται να έχει ισότιμη θέση πλέον και στο Προεδρείο.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο κ. Αναστάσιος Πέτροβας, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αποστολής της Κυπριακής Πρεσβείας Γιάννης Μιχαηλίδης. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, Νίκος Τσιαρτσιώνης, η Εύα Καϊλή, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Διευθυντής της Γ.Γ.Α.Ε. Ιωάννης Κυπαρισσίδης, η διευθύντρια του Γραφείου Αμερικής της Γ.Γ.Α.Ε. Βασιλική Ζώτου, ο εμπειρογνώμονας της Γ.Γ.Α.Ε. Χρήστος Δημητρίου, ο Δημήτρης Δόλλης, εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κλιμάκιο του Κτηματολογίου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Χρήστο Γούλα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. Στέλλα Κοκόλη στην γραπτή έκθεσή της ανέφερε τη δράση της επιτροπής και προανήγγειλε τα νέα προγράμματα μεταξύ των οποίων, Διαγωνισμό για την Ελληνική Γλώσσα με θέμα: «Οι λέξεις μου Ελληνικές …οι ρίζες μου». Στον διαγωνισμό τον οποίο έχει υιοθετήσει το παγκόσμιο Σ.Α.Ε. θα λάβουν μέρος μαθητές ηλικίας 14-18 ετών, οι οποίοι παρακολουθούν πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας σε οποιοδήποτε τύπο σχολείου και οποιουδήποτε φορέα και οι οποίοι έχουν φοιτήσει τα 5 τουλάχιστον τελευταία χρόνια σε σχολείο της χώρας διαμονής τους.

Αναφορά στην πορεία των Charter Schools ελληνικού ενδιαφέροντος έκαναν οι ιδρυτές και πρόεδροι της Αρχιμηδείου Ακαδημίας Δρ. Γ. Καυκούλης και της Ακαδημίας «Σωκράτης» Λάρυ Περούλας. Στις 15, 16 και 17 Ιανουαρίου το Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Charter Schools: Επιτεύγματα, διαπιστώσεις και προοπτικές : Εννέα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας τους», στο Μαϊάμι της Φλώριδας.

Ο Συντονιστής Περιφέρειας Η.Π.Α., Θεόδωρος Σπυρόπουλος, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του προγράμματος «Φύτεψε τις Ρίζες σου», ενώ η πρόεδρος του Hellenic Heritage Institute & Museum Μαρίνα Μουστάκα στο Σαν Χοζέ αναφέρθηκε στην αξία των Ελληνικών Μουσείων και Πολιτιστικών Κέντρων στις ΗΠΑ. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των υπό δημιουργία δικτύων Γυναικών και Επιστημόνων και Ακαδημαϊκών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εργασίες της συνέλευσης στα εθνικά θέματα: Στο Πατριαρχείο, τις ανάγκες του και την προσφορά του Πατριάρχη αναφέρθηκαν ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος και ο Θεοφάνης Οικονομίδης, πρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου του Σαν Φρανσίσκο. Για τις προσπάθειες της ομογένειας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θέμα μίλησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ. Για το πρόγραμμα Visa Waiver μίλησε εκρπόσωπος της ΑΧΕΠΑ Βασίλης Μωυσίδης, για το θέμα της ψήφου των ομογενών ο Στέφανος Ταμβάκης, για το Μακεδονικό η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. Νίνα Γκατζούλη, για το θέμα της Βορείου Ηπείρου ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Φώτης Γκαλίτσης και για το Ποντιακό ο εκπρόσωπος της Παμποντιακής Γιώργος Μαυρόπουλος.

Τα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν από την Περιφερειακή Συνέλευση είναι τα ακόλουθα:

-Πρόταση της ΠΣΕ.ΚΑ.: Οι Αμερικανοί Ελληνικής καταγωγής πρέπει να προτρέπουν τους εκπροσώπους τους στο Κογκρέσσο των Ηνωμένων Πολιτειών να ασκήσουν πίεση στην Αγκυρα:

Α) να αποσύρουν τα Τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και
Β) να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για να επιτευχθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια η οποία υπονομεύει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

-Πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών:

«Να ακουσθεί και να υποστηριχθεί η φωνή, η θέση και η προσπάθεια που καταβάλει η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών για την υποστήριξη και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικότητας γενικά στα παιδιά της ομογένειας καθώς και στα καυτά θέματα της συνταξιοδότησης και της ιατρικής κάλυψης των ομογενών εκπαιδευτικών. Επίσης, να συνεχισθεί από το Υπουργείο Παιδείας της γενέτειρας η αποστολή εκπαιδευτικών προς τα σχολεία μας μέχρι να λυθεί το πρόβλημα ευρέσεως δασκάλων από τον χώρο της ομογένειας και τέλος να καλεσθεί αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών Αμερικής στη Βουλή των Ελλήνων την ημέρα των Αποδήμων».

-Πρόταση της Πανηπειρωτικής Ένωσης Αμερικής: «Η πορεία του Αλβανικού κράτους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Βορειοηπειρώτες και γενικώτερα στους Ελληνες που ζουν εκεί και να αποδοθούν οι περιουσίες στους πραγματικούς κληρονόμους.

-Πρόταση της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α.:Υποστηρίζουμε την ύπαρξη του κρατιδίου βορείως των συνόρων της Ελλάδας με το ενδιάμεσο όνομα της π.Γ.Δ.Μ. Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειές του να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ μόνον εφόσον το επίσημο όνομά του δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγο του ονόματος αυτού. Περαιτέρω δεν τρέφουμε κακία ή δόλο για τους πολίτες του κρατιδίου αυτού ή της διασποράς του.

Απαιτούμε όπως δοθούν σε άτομα ελληνικής προελεύσεως κατοικούντων στις χώρες της π.Γ.Δ.Μ. και της Αλβανίας όλα τα ανθρώπινα τους δικαιώματα.
-Πρόταση της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α.: Απαιτούμε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού να εκφράζει τις δυνάμεις του Ελληνισμού του εξωτερικού και τις θέσεις των μελών του.

-Από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΔΙΑΣ» (θερινά μαθήματα με credits για Ελληνες και ξένους φοιτητές): Να θεσμοθετηθεί το πρόγραμμα «ΔΙΑΣ» και να χρηματοδοτηθεί για την εκτέλεση του εθνικού του έργου από την Ελληνική πολιτεία.

Την αμφισβητησή της για τη νομιμότητα της Περιφερειακής Συνέλευσης κατέθεσε την πρώτη ημέρα των εργασιών η πλειοψηφία των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, έκαναν νύξη για παραβίαση διατάξεων του νόμου υπ‘αριθμ. 3480/2006 αναφορικά με τη οργάνωση και σύγκλιση της συνέλευσης και την αποδοχή ή μη μελών στο Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. Ο Διευθυντής της Γ.Γ.Α.Ε. Ιωάννης Κυπαρισίδης δήλωσε πως το συνέδριο είναι απολύτως νόμιμο και αναφορικά με την εισδοχή νέων μελών στην Περιφέρεια ξεκαθάρισε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο εισηγείται προτάσεις αλλά η έγκρισή τους γίνεται από τη Γενική Γραμματεία. Βάση του Νόμου, διευκρίνησαν οι πολιτειακοί εκπρόσωποι «ο Συντονιστής είναι ο επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου και εκλέγεται απ’ ευθείας από την ολομέλεια, ενώ το περιφερειακό είναι επικουρικό του Συντονιστή».

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών τα ίδια μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου εξέφρασαν την αντίρρησή τους στον προτεινόμενο εσωτερικό κανονισμό για τη λειτουργία του. Ο κανονισμός που παρουσιάσθηκε από τον Συντονιστή καταρτίσθηκε από τους νομικούς συμβούλους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ως κοινός για όλες τις περιφέρειες. Τελικώς, έγινε αποδεκτός με τη δέσμευση ότι θα αναθεωρηθεί στην επόμενη περιφερειακή συνέλευση του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α.

«Είναι γεγονός» επισημαίνει ο Συντονιστής Σ.Α.Ε. Η.Π.Α., «όπως άλλωστε ανέφερα και στην έκθεσή μου για τα δύο παρελθόντα έτη πως ο νόμος υπ’ Αριθμ. 3480 για την ‘Οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και άλλες διατάξεις’ παρουσιάζει αδυναμίες και χρειάζεται αποσαφήνιση και αναθεώρησή ορισμένων διατάξεών του. Η διαφωνία που εκφράστηκε οφείλεται στην διαφορετική ερμηνεία του Νόμου. Επίσης, ο εσωτερικός κανονισμός που παρουσίασαν μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν συνήδε με τον Νόμο. Όφειλα να καταθέσω τον εσωτερικό κανονισμό που κατήρτισαν οι νομικοί σύμβουλοι του παγκόσμιου Σ.Α.Ε. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα ξεπεραστούν οι διαφορές και θα εργασθούμε όλοι μαζί για να καταστεί το Σ.Α.Ε. ουσιαστικός θεσμός στην πράξη. Ολα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι αξιολογότατα και έχουν την εμπειρία και την πρόθεση να προσφέρουν».

Κατά τη διάρκεια της Περιφερειακής Συνέλευσης, το Συντονιστικό Συμβούλιο της Περιφέρειας τίμησε τον πρώην αντιπρόεδρο Σ.Α.Ε. και Συντονιστή Αμερικής, Χρήστο Τομαρά, τον πρόεδρο του οργανισμού «Παιδεία» Ηλία Τομάζο, τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, Νίκο Τσιαρτσιώνη, τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνι Γεωργιάδη, τον Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Ιωάννη Κυπαρισσίδη, τον εκπρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Δόλλη και τους πρωτοπόρους των charter schools Δρ. Γεώργιο Καφκούλη και Ελευθέριο Περούλα.

Επισυνάπτεται η αναφορά του Συντονιστή Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. για το 2006-2008

 
Share |

Δελτία τύπου