Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Συνελεύσεις 2008 Περιφερειακές Συνελεύσεις Η.Π.Α. Μύνημα

Μύνημα

Αγαπητοί συνάδελφοι, Μέλη και φίλοι του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α.,

Παρήλθαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που λάβαμε τα ηνία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας των Η.Π.Α. Η φιλοσοφία μας υπήρξε εξαρχής και παραμένει ως πρόθεση, να προσδώσουμε ουσία στον θεσμό μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία του: δηλαδή να καταστεί το Σ.Α.Ε. στην πράξη «γνωμοδοτικό, εισηγητικό, διεκδικητικό και υποστηρικτικό προς την Ελληνική Πολιτεία όργανο» και να εκπληρώσει την αποστολή του «ως έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού».

Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες του νόμου υπ’ Αριθμ. 3480 για την «Οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και άλλες διατάξεις» και έχουμε ζητήσει την αποσαφήνιση και αναθεώρησή ορισμένων διατάξεών του. Επίσης, έχουμε ζητήσει από το παγκόσμιο προεδρείο να αναζητηθούν τρόποι ώστε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού να είναι οικονομικά ανεξάρτητο από την Ελληνική πολιτεία και την εκάστοτε κυβέρνησή της. Ο Ελληνισμός του εξωτερικού θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα.

Θεωρούμε ότι το μέγιστο εθνικό θέμα του Ελληνισμού τόσο στις Η.Π.Α. όσο και παγκοσμίως αφορά στην Ελληνική γλώσσα, παιδεία, ιστορία και πολιτισμό και σ’ αυτά –όπως θα δείτε στην αναφορά μας- δώσαμε προτεραιότητα τα δύο τελευταία χρόνια.
Η προσέλκυση της Νεολαίας παραμένει το μεγαλύτερο ζητούμενό μας και πιστεύω ότι τον περασμένο

Οκτώβριο θέσαμε τις βάσεις του διαλόγου με τους εκπροσώπους των νεοτέρων γενεών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας κατά την Ιδρυτική Συνέλευση του Δικτύου Νεολαίας Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. Ομως, κάθε μέλος μας και κάθε ομογενειακός οργανισμός θα πρέπει να αναδείξει το θέμα της Νεολαίας ως πρωτεύον ζήτημα και να προσπαθήσει να δώσει κίνητρα, πρωτοβουλίες και τη στήριξή του στους εκπροσώπους της. Οι νέοι και νέες μας θα μας υποδείξουν το δρόμο της συνέχισης του Ελληνισμού στην Αμερικανική Ήπειρο.

Η περιφέρειά μας θεωρείται η σημαντικότερη όσον αφορά στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Washington και τον Πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά επιχειρήσαμε με σχετικές συναντήσεις στην Ουάσινγτον και στη Νέα Υόρκη την ενημέρωση και τον συντονισμό της ευρύτερης ομογένειας. Η ισχύς μας ως Αμερικανοί πολίτες Ελληνικής καταγωγής θα ήταν πιο πολύ αποτελεσματική εάν γίνει συστηματική καταγραφή των δυνάμεών μας και μάλιστα στους αμερικανικούς εκλογικούς καταλόγους. Είναι σαφές πως ο Ελληνισμός της Αμερικής μπορεί να επηρεάσει την Αμερικανική κυβέρνηση σε θέματα που μας αφορούν ως πολίτες της χώρας αυτής αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το τρίπτυχο «Παιδεία, Νεολαία, Εθνικά θέματα» αποτελούν σε γενικές γραμμές τους καταστατικούς σκοπούς της πλειοψηφίας των ομογενειακών οργανώσεων. Επίσης, θέματα όπως οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις, η οικονομική διπλωματία, η επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, η προβολή της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού και τόσα άλλα θα μπορούσαν να προωθηθούν εάν υπήρχε τακτικότερη επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ μας.

Από εμάς εξαρτάται επίσης εάν ως Ελληνοαμερικανοί, αποκτήσουμε μία ισχυρή φωνή ώστε να διεκδικήσουμε, να γνωμοδοτήσουμε, να εισηγηθούμε και προς την Ελληνική Πολιτεία και φυσικά να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στο πλαίσιο του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. Προϋπόθεση είναι να κατανοήσουμε την έννοια και ουσία της ιδρύσεως του Σ.Α.Ε.: Δηλαδή την αξία των συντονισμένων ενεργειών του Ελληνισμού τόσο ανά περιφέρεια όσο και παγκοσμίως. Είναι σαφές ότι δεν αρκεί η ανά διετία συνάντηση μέσα από την περιφερειακή συνέλευση και η ανά τετραετία παγκόσμια συνέλευση.

Θα πρέπει λοιπόν όλες οι οργανώσεις να αναθεωρήσουν και να εκσυγχρονίσουν τα καταστατικά τους ώστε να επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία, συνεργασία, επικοινωνία και συντονισμό όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού στα θέματα αυτά. Ο χρόνος παρέρχεται και πρέπει άμεσα να ξεπεράσουμε τον εγωισμό μας, τις διαφορές μας, την ανάγκη αυτοπροβολής και την τάση του εθνικοτοπικισμού για να εργασθούμε όλοι μαζί σε κοινούς εθνικούς στόχους. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ως ομογένεια δεν πρέπει να μας χωρίζει τίποτα. Αντιθέτως, μας ενώνουν οι στόχοι μας και κυρίως το όραμα ο Ελληνισμός των Η.Π.Α. να συνεχίσει την λαμπρή του πορεία στο μέλλον, ακόμη πιο ισχυρός και ενωμένος. Η κριτική και η αυτοκριτική είναι πολύ εύκολες. Θα είναι όμως χρήσιμες εφόσον συνοδεύονται από πρακτικές προτάσεις και αυτό επιχειρούμε στην παρούσα αναφορά.

Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και συνεπείς έναντι όσων μας έδωσαν την εντολή να ηγηθούμε των συμπατριωτών μας στις Η.Π.Α. Ούτε ως άτομα, ούτε ως οργανισμοί μεμονωμένα μπορούμε να πετύχουμε.

Με την από ψυχής ευχή, ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία να λάμψουν στο στερέωμα της υπερδύναμης στον κόσμο, ας δώσουμε τα χέρια και ας εργασθούμε συλλογικά με αγάπη και ομόνοια,

Θ. Σπυρόπουλος
Συντονιστής Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α.