Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Συνελεύσεις 2008 Περιφερειακές Συνελεύσεις Η.Π.Α. Δράσεις / Πρωτοβουλίες

Δράσεις / Πρωτοβουλίες

Ελληνική Γλώσσα, Παιδεία και Πολιτισμός

Η ελληνική γλώσσα, παιδεία και πολιτισμός είναι η απόλυτη προτεραιότητα της ομογένειας διότι η διασφάλιση της εγγυάται τη συνέχιση της ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης στις Η.Π.Α.

Πρόθεση και επιδίωξη του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. είναι η αρμονική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ελληνική παιδεία στις Η.Π.Α., τα αρμόδια υπουργεία στην Ελλάδα, τα γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης καθώς και την Ιερά Αρχιεπισκοπή και με όλους τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς της ομογένειας για τη διατήρηση και περαιτέρω προώθηση της ελληνόγλωσσης παιδείας και του πολιτισμού.

ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ 2006-2008:

► Η Επιτροπή Παιδείας Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. εξέδωσε δύο καταλόγους τους οποίους και διαθέσε σε ενδιαφερόμενους φορείς στις Η.Π.Α. και Ελλάδα:

1) «Κατάλογο των Ελληνο-Αμερικανικών Σχολείων στις Η.Π.Α. », (Directory of Hellenic-American Greek Schools in the U.S.A.). Στον κατάλογο καταγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας των φορέων Παιδείας σε Η.Π.Α. και Ελλάδα, των Κοινοτικών και των Σχολείων Charter Ελληνικού Ενδιαφέροντος.

2) «Κατάλογο Ελληνο-Αμερικανών Ακαδημαϊκών και Επιστημόνων», (The Directory of Hellenic-American Academicians and Scientists). Στον κατάλογο καταγράφονται στοιχεία επικοινωνίας Ακαδημαϊκών και Επιστημόνων Ελληνικής καταγωγής, Ελληνικών προγραμμάτων, Εδρών και Κέντρων σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια καθώς και τα Ιδρύματα που παρέχουν υποτροφίες σε Ελληνο-Αμερικανούς.

Οι δύο κατάλογοι θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται κατά τακτά διαστήματα. Η δράση αυτή αναλήφθηκε με σκοπό την ιστορική καταγραφή των δυνάμεων μας στον εκπαιδευτικό τομέα και την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων για καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των.

► Το Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. στήριξε την πρωτοβουλία του Πρόεδρου του Οργανισμού «Παιδεία» κ. Ηλία Τομάζου και συντόνισε την παρουσίαση παραστάσεων του θεατρικού έργου «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη, σε 18 πολιτείες της Αμερικής. Η θερμή ανταπόκριση της ομογένειας και των φιλελλήνων δείχνει την ανάγκη διοργάνωσης ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

► «Η Δυναμική της Ελληνικής Γλώσσας» στο Καπιτώλειο
Ιστορικής σημασίας για την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας θεωρήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε σε αίθουσα του Καπιτωλίου η Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών υπό την αιγίδα του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. και του πρέσβη της Ελλάδας στην Washington κ. Αλέξανδρου Μαλλιά, τον περασμένο Ιούνιο. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γερουσιαστής Robert Menendez, ο Dylan Williams συνεργάτης της γερουσιαστού Olympia Snowe και οι βουλευτές Carolyn Maloney και Gus Bilirakis.

► Πραγματοποιήσαμε κοινή Συνεδρίαση Επιτροπής Παιδείας Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. και της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών για συντονισμό δράσης σε θέματα Παιδείας στη Νέα Υόρκη στις 23 Φεβρουαρίου 2008. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, οι Συντονιστές Εκπαίδευσης του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, στελέχη ομογενειακών οργανισμών και πλήθος εκπαιδευτικών. Οι σύνεδροι κατέληξαν σε ψηφίσματα τα οποία και κατατέθηκαν σε σχετικό υπόμνημα προς τους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας. Τα αιτήματα αφορούσαν μεταξύ άλλων:

- Tη συνταξιοδότηση των ομογενών εκπαιδευτικών στις Η.Π.Α., την πρόσληψη προσοντούχων ομογενών εκπαιδευτικών με σύμβαση εργασίας έργου, με πλήρη απασχόληση στα πρωινά ημερήσια σχολεία (όπως γίνεται στη Γερμανία σήμερα) και πρόσληψη εκπαιδευτικών με σύμβαση εργασίας έργου μειωμένου ωραρίου και αναλογικές αποδοχές, όσων εργάζονται στα απογευματινά σχολεία.

- Tην επέκταση από τρία σε πέντε χρόνια η βίζα J1 στους αποσπασμένους από την Ελλάδα εκπαιδευτικούς, τη διοργάνωση επιμορφωτικών/πολιτιστικών προγραμμάτων για τους ομογενείς εκπαιδευτικούς και τη διοργάνωση προγραμμάτων ταχύρυθμης μετεκπαίδευσης νέων ομογενών δασκάλων στην Ελλάδα.

Τη συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης των διδακτικών βιβλίων και του εκπαιδευτικού υλικού ώστε να γίνουν προτάσεις για τη βελτίωση των βιβλίων του Πανεπιστημίου της Κρήτης ή του Υπουργείου Παιδείας ή και τη συγγραφή νέων βιβλίων.

- Τη λήψη μέριμνας όπως αναγνωρισθούν από το Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας όλα τα σχολεία, πρωϊνά ή απογευματινά, κοινοτικά ή ιδιωτικά τα οποία διδάσκουν ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό και στεγάζονται σε κοινοτικά κτίρια ή σε ιδρύματα και έχουν πλήρες πρόγραμμα.

► Το Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. εκπροσωπήθηκε στα δύο παγκόσμια συνέδρια για την ελληνόγλωσση παιδεία στο Εξωτερικό που διοργανώνει το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ) στο πανεπιστήμιο της Κρήτης το καλοκαίρι του 2007 και το καλοκαίρι του 2008 από την πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. Στέλλα Κοκόλη.

► Η Επιτροπή Παιδείας του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. διοργάνωσε, συμμετείχε και υποστήριξε μία σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές των Η.Π.Α. και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας.

Διευκρινίζεται ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ανωτέρω εκδηλώσεις και δράσεις στηρίχθηκαν σε ιδιωτικές δωρεές και όχι σε κρατικούς πόρους της Ελληνικής Πολιτείας προς το Σ.Α.Ε. Η.Π.Α.

Διαγωνισμός για την Ελληνική Γλώσσα
Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, υιοθέτησε την πρόταση του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. και προκηρύσσει παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό για τους ελληνικής καταγωγής μαθητές του εξωτερικού, με θέμα: «Οι λέξεις μου Ελληνικές …οι ρίζες μου»

Συμμετοχή: Στο διαγωνισμό θα μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές ηλικίας 14-18 ετών, οι οποίοι παρακολουθούν πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας σε οποιοδήποτε τύπο σχολείου και οποιουδήποτε φορέα και οι οποίοι έχουν φοιτήσει τα 5 τουλάχιστον τελευταία χρόνια σε σχολείο της χώρας διαμονής τους.

Αντικείμενο διαγωνισμού: Οι διαγωνιζόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα και κυρίως στο μέρος που αφορά την «αναγνώρισή» της μέσα στο λεξιλόγιο της γλώσσας της χώρας στην οποία ζουν .Θα δοθούν κείμενα στη γλώσσα της χώρας διαμονής τους, μέσα στα οποία θα υπάρχει μεγάλος αριθμός λέξεων με ρίζα τους την ελληνική, τις οποίες θα πρέπει να αναγνωρίσουν, να βρουν την αντίστοιχη γραφή της ελληνικής, να ορίσουν παράγωγά τους και συνώνυμα, να τις χρησιμοποιήσουν σε προτάσεις κλπ. Η συνολική αξιολόγηση των μαθητών θα στοχεύει στην αποτίμηση της ικανότητάς τους να κατανοούν ένα κείμενο το οποίο βρίθει λέξεων με ελληνική ρίζα, να μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις πάνω σ’ αυτό και να μπορούν να παράγουν απλό κείμενο ή προτάσεις με το λεξιλόγιο αυτό.
Τρόπος διαγωνισμού:

α. Μαθητές οι οποίοι παρακολουθούν προγράμματα σε ελληνικό σχολείο θα προταθούν από το σχολείο τους, πέντε (5) ανά σχολείο, ύστερα από εσωτερικό διαγωνισμό.

β. Μαθητές οι οποίοι είτε είναι κατ’ οίκον διδαχθέντες ή παρακολούθησαν στο παρελθόν ελληνικό σχολείο, υποβάλλουν απευθείας αίτηση στο τοπικό γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης.

Τόπος διαγωνισμού: Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ανά χώρα και ανά γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης σε χώρο που θα οριστεί από το Συντονιστή Εκπαίδευσης κάθε χώρας.

Ημερομηνία: Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί μέσα στο μήνα Μάιο (10-20 Μαΐου), σε ακριβή ημερομηνία που θα ορίσει κάθε Συντονιστικό γραφείο σε κάθε περιφέρεια.

Περιεχόμενο εξέτασης: Ύστερα από συνεργασία των Συντονιστών Εκπαίδευσης κάθε χώρας (π.χ. Γερμανία) ή ηπείρου (π.χ. Αμερική), θα οριστούν τα θέματα εξέτασης, τα οποία θα τυπωθούν σε «φυλλάδιο εξέτασης».Το περιεχόμενο και οι εξεταζόμενες δεξιότητες των θεμάτων, θα είναι ως προς τη μορφή ίδιες και θα προσδιοριστούν από τη Συντονιστική Επιτροπή.

Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη συνολικά του διαγωνισμού παγκόσμια και για τη διοργάνωση σχετικής τελετής απονομής βραβείων στην Ελλάδα.

Βραβεία: Η κάθε περιφέρεια μπορεί να ορίσει τα δικά της βραβεία ή μπορούμε να θεσπίσουμε κοινά βραβεία. Η απονομή των βραβείων θα γίνει ανά χώρα και ανά γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης. Θα ανακηρυχθούν τρεις (3) νικητές του διαγωνισμού ανά γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης, στους οποίους θα γίνει η απονομή των βραβείων σε ειδική εκδήλωση.

Πρότασή μας αποτελεί οι επιτυχόντες να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τη γενική γραμματεία Νέας Γενιάς. Πρόθεσή μας είναι, η απονομή των βραβείων να γίνει στην Αθήνα σε εκδήλωση που θα συνδιοργανώσουν οι δύο Γραμματείες με το ΣΑΕ.

Νεολαία

► Ιδρυτική Συνέλευση του Δικτύου Νεολαίας Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α.
«Ορόσημο στην Ιστορία των Νέων της Αμερικής»

Ο θεμέλιος λίθος για πανεθνική δικτύωση και συνεργασία μεταξύ των νέων μας τέθηκε στην ιδρυτική συνέλευση της Νεολαίας στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2008 στο ξενοδοχείο «Intercontinental Chicago O’ Hare» στο Σικάγο. Η συνέλευση ήταν άριστα οργανωμένη, συγκέντρωσε και ανέδειξε τα ταλέντα των νέων εκπροσώπων των οργανισμών- μελών του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. αλλά και απομακρυσμένων από τον Ελληνισμό πολιτειών όπως Μontana, New Hampshire, Utah, Alabama, Maryland, Minnesota, DC, Virginia και Colorado. «Θέσαμε το θεμέλιο λίθο για μια πρωτοβουλία άνευ προηγουμένου στην ιστορία των Ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων» δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δικτύου νεολαίας Μωρίς Γκριτζάλης. «Η πρωτοβουλία αυτή θα συντελέσει στο να προσεγγίσουμε όλες τις οργανώσεις νεολαίας εντός των Η.Π.Α., να δημιουργήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας και να τους στηρίξουμε στις δραστηριότητές τους. Υπάρχουν οι προυποθέσεις να αγκαλιάσουμε όλες τις νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, αλλά και να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς με όλες τις ελληνικές κοινότητες και τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης».

Οι εκλογές για τη δημιουργία του πενταμελούς Συντονιστικού Συμβουλίου (Regional Youth Network Coordinating Committee) διεξήχθησαν το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008. Την επιτροπή εκλογών αποτελούσαν οι Μπόμπυ Κακολύρης, Τρέισυ Στεφανίτσισα και Στέισυ Κουμπής. Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου εξελέγησαν:

Συντονιστής: Μωρίς Γκριτζάλης, εκπρόσωπος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και χρηματοοικονομικός σύμβουλος μεγάλου οργανισμού της Νέας Υόρκης.
Γραμματέας: Αλίκη Σούκλα, δικηγόρος από το Maryland
Ταμίας: Αντώνης Παπαδόπουλος δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη
Μέλη: Σοφία Κούστα, Επαγγελματίας στον χώρο των Δημοσίων Σχέσεων από το New Hampshire και η Σταυρούλα Κοτρότσιου φοιτήτρια από τη Φιλαδέλφεια.

Η συνέλευση εξέλεξε και δέκα αντιπροσώπους οι οποίοι μαζί με το πενταμελές συμβούλιο συμμετέχουν στην περιφερειακή συνεδρίαση του ΣΑΕ ΗΠΑ εκπροσωπώντας το Δίκτυο της Νεολαίας: Πέννυ Χαμπηλωμάτης, Σικάγο, Ελένη Χιουρέας, Καλιφόρνια, Jordan Elrod, Φλώριδα, Ελένη Σοπάσις, Νέα Υόρκη, Ιωάννης Τομάζος, Connecticut, Χρήστος Σαρρής, Alabama, Κική Κυριακοπούλου, Νέα Υόρκη, Λαμπρινή Μελέγος Παπαδόπουλος, Σικάγο, Δήμητρα Άνταμς, Indiana, και Λάζαρος Γιάννος, Massachusetts.

Το νεοϊδρυθέν δίκτυο δημιούργησε επιτροπές και υποεπιτροπές καλύπτοντας όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων των νέων:

Κοινωνική Επιτροπή: Ο Γιάννης Κορωναίος, εκπρόσωπος από τη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της Επιτροπής μαζί με την Λίζα Καζάκος από τη Βόρεια Καρολίνα ανέλαβαν την ευθύνη της συγκέντρωσης στοιχείων ώστε από τον ερχόμενο μήνα να ξεκινήσει η ενημέρωση των νέων σε ολόκληρη την Αμερική για εκδηλώσεις που αφορούν στον Ελληνισμό μέσω της δημιουργίας ενός ‘κοινωνικού ημερολογίου’. Στις εκδηλώσεις του Δικτύου Νεολαίας θα επιδιωχθεί η συνεργασία τους με τα Δίκτυα των άλλων περιφερειών του Σ.Α.Ε. και θα προωθηθεί η ιδέα και η αξία του εθελοντισμού στην ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων. Στην Κοινωνική Επιτροπή περιλαμβάνεται και η υποεπιτροπή «Ταξίδι στην Ελλάδα». Η επικεφαλής της υποεπιτροπής Λίζα Καζάκος τόνισε πως στόχος του προγράμματος θα είναι η εκπαίδευση και η εμβάπτιση των νέων μας στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα επιδιωχθεί συνάντηση με μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, μουσεία και αξιοθέατα και στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Επίσης, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα προσφέρουν εθελοντική εργασία στην Ελλάδα μέσα από το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα».

Πολιτιστική Επιτροπή: Στην επιτροπή υπάγονται οι υποεπιτροπές Εθνικών Θεμάτων, Εκπαίδευσης, Χορού και Μουσικής (χοροδιδασκαλία). Επιδίωξη της επιτροπής θάναι η στήριξη και προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, της ελληνικής παιδείας, γλώσσας, χορού και μουσικής με σκοπό να ενώσει τις νεώτερες γενεές στον κοινό όραμα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι επικεφαλείς της επιτροπής Δημήτριος Βαρσανίδης από το Σικάγο (Εθνικά θέματα και Εκπαίδευση) και Ιορδάνης Ελροντ από τη Φλώριδα (Χορός και Μουσική) επεσήμαναν ότι τα μέλη της συζήτησαν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους όπως η διαφύλαξη του ονόματος της Μακεδονίας, η επιδίωξη της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η προώθηση του προγράμματος εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας ‘Odyssey’ καθώς και η διοργάνωση εκμάθησης παραδοσιακών χορών».

Η Νεολαία υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα για το Μακεδονικό θέμα σύμφωνα με το οποίο δεν αποδέχονται τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του στην ονομασία της π.Γ.Δ.Μ. Το ψήφισμα παρουσίασε η Πέννυ Χαμπηλωμάτης εκ μέρους της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής. Επίσης, υιοθέτησαν ομόφωνα και ψήφισμα για την Ποντιακή γενοκτονία το οποίο παρουσίασε ο Δημήτρης Βαρσανίδης εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. Η Νεολαία του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. αποφάσισε να ασχοληθεί με όλα τα εθνικά θέματα στο άμεσο μέλλον και να ενημερώσει σχετικά το ευρύτερο κοινό.

Ο Στηβ Λειβαδίτης, ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Επικοινωνίας με σκοπό τη δημιουργία ενός portal για την άμεση επικοινωνία των μελών της Νεολαίας αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο νέο ή νέα στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό. «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία της ιστοσελίδας μας» λέει ο Στήβ, «με στόχο να δημιουργηθεί το αρχικό δίκτυο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η ιστοσελίδα μας θα περιέχει ένας τύπο facebook το οποίο θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και αλληλοενημέρωση. Θα μπορούμε να ανταλάσσουμε στιγμιαία φωτογραφίες, video και μηνύματα». Επικεφαλής της Τεχνολογίας ανέλαβε ο Δημήτριος Τζώρτζης από το Colorado.

Περιβαλλοντολογική Επιτροπή: Επικεφαλής της επιτροπής ανέλαβε ο Μιχάλης Κασσέρης από το Massachusetts: «Ως Ελληνο-Αμερικανοί πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο σεβασμός στη φύση και στο περιβάλλον είναι συστατικά της πολιτιστικής μας ταυτότητας», δήλωσαν οι εκπόσωποι της επιτροπής. «Τα ζητήματα του περιβάλλοντος κατέχουν κεντρική θέση στην καθημερινή μας ζωή και όλοι μας φέρουμε ευθύνη για την προστασία του πλανήτη. Θα επιδιώξουμε συνεργασία με περιβαλλοντολογικούς οργανισμούς και θα παραγάγουμε σχετικό ενημερωτικό υλικό για να κινητοποιήσουμε το κοινό και να συμβάλλουμε στη δημιουργία περιβαλλοντολογικής συνείδησης για την Ελλάδα»

Επιτροπή Επαγγελματικού Προσανατολισμού: Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Μπόμπυ Κακολύρη από τη Νέα Υόρκη η επιτροπή συστήθηκε με αποστολή να δημιουργήσει ένα δίκτυο με Ελληνοαμερικανούς μέντορες και συμβούλους οι οποίοι θα καθοδηγήσουν και θα στηρίξουν τους νέους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας οι οποίοι ξεκινούν την καριέρα της: «Θα δημιουργήσουμε συμβουλευτικά προγράμματα για την ανάδειξη ηγετών σε όλους τους τομείς αλλά και για προσωπική ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε σχετικό δίκτυο στο Internet και πρόγραμμα για τη συγκέντρωση χρημάτων για υποτροφίες και αναζήτηση ευκαιριών».

Οικονομική Επιτροπή: Η Επιτροπή δημιουργήθηκε με σκοπό να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα και να εξετάζει τα σχετικά αιτήματα για τις προσπάθειες που αναλαμβάνει το Δίκτυο Νεολαίας Σ.Α.Ε. στις Η.Π.Α. Η Επιτροπή σε συνεργασία με το περιφερειακό Συμβούλιο του Σ.Α.Ε. θα επιβλέπει, θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θα διαχειρίζεται τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων. Επίσης, θα θέσει τους όρους και θα αξιολογεί τα σχετικά αιτήματα είτε από μεμονωμένους ενδιαφερόμενους ή από τις επιτροπές της Νεολαίας.

► Η πρώτη προσέγγιση των εκπροσώπων των νεοτέρων γενεών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, με σοβαρότητα και αξιοπιστία, έγινε στο συμπόσιο με θέμα «Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των νέων ενηλίκων της Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας: Προοπτικές και ευκαιρίες στις ΗΠΑ και την Ελλάδα», το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως 18 Νοεμβρίου 2007, στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσινγκτον.

Το Συμπόσιο αγκάλιασε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς ο οποίος και το έθεσε υπό την αιγίδα του. Επίσης είχε την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (Hellenic American National Council) και του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute). Στο συμπόσιο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της AHEPA και άλλων ομογενειακών οργανισμών.

Η συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από Ελλάδα και Η.Π.Α. διασφάλισε την ποιότητα του διαλόγου που ξεκίνησε με μία ομάδα νέων ενηλίκων που συμμετείχαν ενεργά στο συμπόσιο με εύστοχες ερωτήσεις και παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο του διαλόγου των νέων με τους ομιλητές τέθηκαν θέματα όπως: – Η σημασία της συμμετοχής των νέων στην πολιτική ζωή των Η.Π.Α., – Η διαφορά της πολιτιστικής ταυτότητας των νεοτέρων γενεών του Ελληνισμού στις Η.Π.Α. σε σχέση με την πολιτιστική ταυτότητα των μεταναστών, – Η σημασία της ελληνικής Παιδείας, της ελληνικής γλώσσας και εν γένει ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην πορεία και εξέλιξη της ζωής των νέων, – Πως αναδεικνύεται ένας ηγέτης στην Αμερικανική κοινωνία και ποια τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν, – Οι δυνατότητες ανεύρεσης εργασίας στην Ελλάδα.

► Το Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. συμμετείχε και υποστήριξε με ιδιωτικούς πόρους την επιτυχή διεξαγωγή του 2ου και 3ου Ετήσιου Ελληνικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου κατά το 2007 και 2008 για τη διεκδίκηση του «Ερασιτεχνικού τίτλου Βορείου Αμερικής» στο Σικάγο με συμμετοχή Ελληνικών ομάδων από Αμερική και Καναδά.

Εθνικά θέματα
Δράσεις-πρωτοβουλίες:

► Πραγματοποιήσαμε τρεις συναντήσεις ηγετών και προσωπικοτήτων της ομογένειας υπό την αιγίδα του Πρέσβεως της Ελλάδας Αλέξανδρου Μαλλιά με στόχο τον συντονισμό ενεργειών στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων:

- Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2008 στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσινγκτον με σκοπό την κινητοποίηση των ομογενών ώστε να επικοινωνήσουν με τους βουλευτές και γερουσιαστές της περιοχής τους ζητώντας να υποστηρίξουν το Ψήφισμα της Γερουσίας SR300 και το Ψήφισμα της Βουλής HR 356 για το Μακεδονικό θέμα. Κατά τη συνάντηση διερευνήθησαν τρόποι να ενημερωθούν σχετικά οι πολιτικοί πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του NATO στο Βουκουρέστι όπου και η Ελληνική κυβέρνηση έθεσε βέτο στην ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου της π.Γ.Δ.Μ.

- Στις 19 Μαίου 2008 επαναλήφθηκε συνάντηση ηγετών και προσωπικοτήτων της ομογένειας στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσινγκτον με σκοπό τη συνέχιση συντονισμένων ενεργειών στα εθνικά μας θέματα.

- Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 31 Μαίου 2008.

► Στηρίξαμε τις θέσεις, πρωτοβουλίες και συμμετείχαμε στα συνέδρια των οργανισμών μελών του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στα εθνικά μας θέματα όπως της ΠΣΕΚΑ, της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και κάθε οργανισμού που προωθεί τις κοινές μας θέσεις στα εθνικά θέματα. Συμβάλαμε σε καταχωρήσεις στον Αμερικανικό Τύπο σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο για το Μακεδονικό θέμα. Απαντήσαμε με επιστολές στις προκλήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του Ο.Η.Ε. για το Μακεδονικό κ. Μ. Νίμιτς και των μελών της Σκοπιανής Κυβέρνησης.

Στηρίζουμε τις δραστηριότητες του American Hellenic Institute, του American Hellenic Council of California, του Hellenic American Congress, συμβάλαμε στην ίδρυση της Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης “Greek American Political Action Committee”.

Στηρίξαμε την επανεκλογή Αμερικανών πολιτικών φιλικά διακειμένων στον Ελληνισμό και Αμερικανών πολιτικών Ελληνικής καταγωγής.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του πρώτου συμποσίου για τη νεολαία στην Ουάσινγκτον στην οποία για πρώτη φορά συμμετείχαν πολλοί οργανισμοί και προσωπικότητες που ασχολούνται με το λόμπυ, μεταξύ των οποίων οι: Nick Larigakis (Executive Director, AHI), Dinos Andrianos, (President, “American Hellenic Council of California”), Mike Manatos (Lobbyist, Vice President, Manatos & Manatos), Laoura M. Maratou (University of Maryland, Hellenic Students Association), George Sifakis (President, CEO and founder of Axela Government Relations, LLC), Ted Laliotis, (President, Laliotis & Associates), John Sitilides (Principal, Trilogy Advisors), Mark J. Tavlarides, (Vice President, Van Scoyoc Associates, INC).

Κάθε οικονομική στήριξη των ανωτέρω προήλθε από ιδιωτικούς πόρους και όχι από κρατικούς μέσω Σ.Α.Ε.
Περιβάλλον- Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα.

Το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα» έχει υιοθετηθεί από το παγκόσμιο Σ.Α.Ε. με πρωτοβουλία της περιφέρειας μας.

Δράσεις-πρωτοβουλίες:

Το Ίδρυμα “Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα” συνεχίζοντας την πολυετή του προσφορά εντατικοποίησε την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της ομογένειας και ευρύτερα της Αμερικανικής Κοινωνίας από τον Αύγουστο 2007 με τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στη γενέτειρα. Στην προσπάθειά μας συνέβαλαν τόσο τα μέλη μας, όσο και Αμερικανικές εταιρείες και ιδιώτες. Το Ελληνο-Αμερικανικό Ιδρυμα “American Hellenic Council of California” συνέβαλε με το ποσό των $45,775, η Παγκρητική Ένωση Αμερικής με $28.000, η Αμερική Εταιρία “Langan Engineering & Environmental Services” με $25.000, και ο οργανισμός «American Hellenic Congress» με $20.000 και η Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής με $18.000
Δωρήσαμε δύο υδροφόρα οχήματα, ένα πυροσβεστικό όχημα αξίας $35.000 και ένα αγροτικό όχημα αξίας $25.000 στον Σύλλογο «Οι φίλοι του Ταυγέτου». Τα οχήματα έχουν τεθεί στη διάθεση της Πυροσβεστικής Καλαμάτας και θα χρησιμοποιούνται και για τις ανάγκες ποτίσματος.

Κάναμε δωρεά ύψους $45,775 στον Δήμο Καλυβίων Αττικής για τις δαπάνες για τις δεξαμενές, δίκτυα σωληνώσεων και τα διάφορα ποτιστικά συστήματα που απαιτούνται για τα ανάλογα αρδευτικά έργα.
Συμβάλαμε με το ποσό των $ 10.000 σε δενδροφυτεύσεις στην Πεντέλη. Ολοκληρώσαμε τη δέυτερη φάση δενδροφύτευσης στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου Πιερίας ($ 10.000), δημιουργήσαμε πάρκο στο Δήμο Σερρών $ 10.000. Προσφέραμε $20.000 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την αναδάσωση καμμένων δασικών εκτάσεων στην Άσσηρο. Υπό οργάνωση τελούν δενδροφυτεύσεις στο Διακοπτό και Αίγιο Αχαίας, στον Βόλο, στην Αρχαία Ολυμπία, Σάμο, Δήμο Μάνδρας, Δήμο Καλυβίων, Ταύγετο και Αχινό Σερρών. Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διοργανώνουμε δενδροφύτευση στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Συγκροτήσαμε ομάδες εθελοντών από Αμερική και Ελλάδα για τις δενδροφυτεύσεις.
Συμμετείχαμε στη συνάντηση του USAID για την ανάπτυξη δημόσιας και ιδιωτικής συνεργασίας για την ανακούφιση των πυρόπληκτων που πραγματοποιήθηκε στην Washington υπό την προεδρία της  Henrietta H. Fore, υπευθύνου για την Αμερικανική Εξωτερική Βοήθεια και του Stephen Jordan, αντιπροέδρου του Business Civic Leadership Center. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Andrew Natsios, σύμβουλος του Προέδρου Bush και Ειδικός Απεσταλμένος για το Σουδάν. Συμμετείχαμε στις 24 Σεπτεμβρίου σε σχετική συνάντηση που κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη.
Με επιτυχία διεξήχθη τον Σεπτέμβριο η πρώτη συνάντηση ομογενειακών παραγόντων,  εκπροσώπων-μελών της Αμερικανικής Βουλής, με τον Πρέσβη κ. Αλέξανδρο Μαλλιά στην Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αναπληρωτής Βοηθός του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Matthew Bryza ενώ τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο Πρόεδρος του Ταμείου Αρωγής Πυροπλήκτων και πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης. Η συνάντηση εκλήθη με πρωτοβουλία του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α.

Εν κατακλείδι: Προτάσεις για τη λειτουργία του Σ.Α.Ε.

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Στο παρελθόν είχα ασκήσει έντονη κριτική στον θεσμό του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού συνοδευόμενη πάντοτε από προτάσεις ώστε να καταστεί ουσιαστικός και ωφέλιμος για τον Ελληνισμό.

Εκ των έσω πλέον, δεν θα διστάσω να προβώ σε αυτοκριτική. Οπως αναφέρω και στον πρόλογό μου ο νόμος υπ’ Αριθμ. 3480 για την «Οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και άλλες διατάξεις», παρουσιάζει αδυναμίες. Πιστεύω πως η αποσαφήνιση και αναθεώρησή ορισμένων διατάξεών του πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας.

Οι ρόλοι του «γνωμοδοτικού, εισηγητικού, διεκδικητικού και ταυτοχρόνως υποστηρικτικού προς την Ελληνική Πολιτεία οργάνου» δεν είναι ξεκάθαροι. Μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που η βούληση της ομογένειας να μην συμπίπτει με αυτήν της εκάστοτε κυβερνήσεως. Σε αυτή την περίπτωση ποιος από αυτούς τους ρόλους υπερισχύει;

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Σ.Α.Ε. θεσπίστηκε για να εκφράζει ελεύθερα τη βούληση της ομογένειας.

Θα αναφερθώ στην θετική εξέλιξη της δυνατότητας υποβολής, βάση του Αρ.6, Παρ. 9 του Ν.3480/06 Έκθεσης του ΣΑΕ, όπου παρουσιάζονται οι εισηγητικές προτάσεις των περιφερειών προς την Ελληνική Πολιτεία για θέματα που απασχολούν την Ομογένεια.

Η πρώτη μας έκθεση (2007) συζητήθηκε σε ειδική ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της Βουλής τον Ιούνιο του 2008. Ωστόσο, δεν είδαμε στην πράξη ακόμη την ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας στα αιτήματά μας. Νέα έκθεση του Σ.Α.Ε. θα παραδοθεί μέσα στο 2009 η οποία θα περιέχει τις εισηγητικές προτάσεις και τα συμπεράσματα των Περιφερειακών Συνελεύσεών του. Προσβλέπω στη συνεργασία όλων μας στη σύνταξη αυτών των προτάσεων ώστε στην πράξη να διεκδικήσουμε, βάση του νόμου, την ικανοποίησή τους.

Ισως ένας τρόπος για την παράκαμψη των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας θα ήταν κάθε περιφέρεια να προωθεί μέσω της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού τα αιτήματά της στα αρμόδια υπουργεία και φορείς στην Ελλάδα.

Οικονομική Ανεξαρτησία
Προτείναμε κατ’ επανάλειψη την οικονομική ανεξαρτητοποίηση του Σ.Α.Ε. από την ελληνική κυβέρνηση. Πρότασή της περιφέρειά μας είναι η συνεργασία όλων των περιφερειαρχών με την Ελληνική κρατική τηλεόραση και τις αρμόδιες κρατικές αρχές για τη διοργάνωση δύο ετήσιων τηλεμαραθώνιων, με πενταετή διάρκεια για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα προγράμματά του Σ.Α.Ε. Οι πόροι μπορεί να προέρχονται από τις περιφέρειες όπου ο Ελληνισμός είναι οικονομικά αναπτυγμένος και να διατίθενται σε κοινά προγράμματα όλων των περιφερειών.

Επίσης, καθώς προς το παρόν η οικονομική υποστήριξη του Η.Π.Α. είναι καθαρά κρατική πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στον οικονομικό διαχειρισμό από όλους μας. Θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι το Σ.Α.Ε. της περιφέρειά μας ως νομικό πρόσωπο στις Η.Π.Α. είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, γεγονός που συνεπάγεται ότι υπάρχει η δυνατότητα άντλησης πόρων και από άλλους τοπικούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς, αναπτυξιακούς οργανισμούς, εάν αυτό επιδιωχθεί.

Εσωτερικοί Κανονισμοί & Επικοινωνία
Ο σχετικός νόμος δεν διευκρινίζει με σαφήνεια τους ρόλους των μελών του προεδρείου του παγκόσμιου Σ.Α.Ε. αλλά ούτε και τους ρόλους των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Προβλέπει την κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών και στις δύο περιπτώσεις. Ο εσωτερικός κανονισμός για τη λειτουργία των περιφερειών που παρουσίαζουμε σ’ αυτή τη συνέλευση καταρτίστηκε από τους νομικούς συμβούλους του παγκόσμιου Σ.Α.Ε.

Η δομή της επικοινωνίας μέσα από την ανά διετία περιφερειακή συνέλευση και την ανά τετραετία παγκόσμια δεν είναι λειτουργική. Εάν λάβει κανείς υπόψιν του την –μερικές φορές- και ετήσια αλλαγή της ηγεσίας των οργανισμών μελών της κάθε περιφέρειας είναι αδύνατη η συνεργασία και ο συντονισμός σε κοινά προγράμματα και δράσεις. Προτείνουμε λοιπόν την ανάδειξη εκπροσώπων των οργανισμών μελών του Σ.Α.Ε. για 4 έτη ανεξαρτήτως της αλλαγής των ηγεσιών τους. Οι εκπρόσωποι θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τα μέλη του οργανισμού τους σχετικά με τις υποθέσεις του Σ.Α.Ε.

Πρότασή και προτροπή μας είναι οι οργανισμοί-μέλη να ορίζουν ως εκπροσώπους στο Σ.Α.Ε. νέους και νέες.

Πολύ εργασία πρέπει να γίνει για τη δημοκρατική αντιπροσώπευση της ομογένειας στο Σ.Α.Ε. Ειδικώτερα, στην περίπτωση των Η.Π.Α. θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και ο γεωγραφικός παράγοντας, καθώς ο Ελληνισμός πολλών πολιτειών μένει εκτός Σ.Α.Ε.

Εθνικά θέματα
Ασαφής και απροσδιόριστος παραμένει ο ρόλος των περιφερειακών Σ.Α.Ε. στην προώθηση των εθνικών θεμάτων στις χώρες που λειτουργούν. Προτείνουμε τακτική ενημέρωση και επικοινωνία – όπως ήδη ξεκινήσαμε – με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, ώστε να υπάρχει συντονισμός στην προώθηση των θέσεων μας στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Η επικοινωνία αυτή να λάβει θεσμικό χαρακτήρα (θεσμοθέτηση επιτροπής για τα εθνικά θέματα), να εκφράζει την βούληση της πλειοψηφίας της ομογένειας ώστε να αποφεύγονται μεμονωμένες ιδιωτικές ή ομαδικές πρωτοβουλίες που προκαλούν σύγχιση στην Αμερικανική κυβέρνηση.

Επίσης, ιδιαίτερα μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Βόρειο Ήπειρο, στην Τουρκία, Ιμβρος, Τένεδος στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στα Σκόπια και όπου αλλού ζουν.

Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να παραχωρήσει στην ομογένεια το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η τελευταία ολομέλεια του Σ.Α.Ε. Αμερικής είχε καταψηφίσει τη σχετική πρόταση. Τα δεδομένα όμως, οι προθέσεις και οι προϋποθέσεις άλλαξαν. Σχετικά θα μας ενημερώσουν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Επαναφέρουμε το αίτημα να ακουσθεί η συλλογική γνώμη της Ελληνοαμερικής αλλά και κάθε περιφέρειας του Σ.Α.Ε. πριν από την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου. Θα πρέπει όπως αρχικά αποφασίστηκε να συσταθεί μία Διερευνητική Μικτή Επιτροπή που θα απαρτίζεται από τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ, νομικούς και άλλες προσωπικότητες της Ομογένειας για να γνωμοδοτήσει στους νομοθέτες.

Καταγραφή Ελληνισμού του Εξωτερικού –Επιστήμονες/ επιχειρηματίες
Προτείνουμε την καταγραφή των Ελλήνων του Εξωτερικού με συστηματικό τρόπο σε συνεργασία της κάθε περιφέρειας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού με την Ελληνική Πολιτεία και με πανεπιστήμιο ή της Ελλάδας ή πανεπιστήμιο με ελληνικό πρόγραμμα στην κάθε περιφέρεια.

Αναποτελεσματική παραμένει και η φιλοξενία προσωπικοτήτων αλλά και φιλελλήνων Αμερικανών από τις Η.Π.Α. στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνέλευσης του Σ.Α.Ε. Πρέπει να προηγείται σχεδιασμός με σαφή στρατηγική ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Πρέπει να επιδιωχθεί στενότερη επικοινωνία και συνεργασία επιστημόνων και επιχειρηματιών ελληνικής καταγωγής του εξωτερικού.

Συνεργασία με Πρεσβεία & Προξενεία
Ο γνωμοδοτικός χαρακτήρας του Σ.Α.Ε. προς την Ελληνική πολιτεία πολλές φορές καταργείται καθώς οι αρμοδιότητες του αλληλοκαλύπτονται από τα κατά τόπους προξενεία. Συγκεκριμένα η αλληλοεπικάλυψη αφορά την επικοινωνία με τους οργανισμούς-μέλη του Σ.Α.Ε. και τη χρηματοδότησή τους από την Ελληνική Πολιτεία. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και να αναβαθμιστούν οι σχέσεις των περιφερειακών Σ.Α.Ε. με την πρεσβεία και τα προξενεία της κάθε χώρας.

ΟΛΟΜΜΕ & Προσωπικότητες του Πνεύματος & της Τέχνης
Καθυστερήσαμε στην επανεργοποίηση της ΟΛΟΜΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Ομογενειακών ΜΜΕ). Το Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. έχει προτείνει την ενεργοποίησή του από τον Δεκέμβριο του 2007. Επίσης, θα πρέπει να στηρίξουμε τους ομογενείς του χώρου της Τέχνης και του Πνεύματος. Ελπίζουμε η Πολιτιστική Επιτροπή του Σ.Α.Ε. να εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Εθνική στρατηγική πολιτική για το Σ.Α.Ε.
Αγαπητοί συμπατριώτες η εποχή μας, εποχή της παγκοσμιοποίησης καθιστά τον ρόλο του Ελληνισμού του Εξωτερικού ακόμη πιο σημαντικό. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των Ελλήνων του εξωτερικού προτείνουμε τη δημιουργία Υπουργείου Ελληνισμού του Εξωτερικού, (αναβάθμιση του σημερινού υφυπουργείου). Οι Ελληνες του εξωτερικού αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα καθώς είναι οι φορείς της ελληνικής συνείδησης, παιδείας και αξιών.

Η Ελληνική πολιτεία και όλα τα κόμματα σε συνεργασία θα πρέπει να χαράξουν κοινή εθνική στρατηγική για τον Ελληνισμό του εξωτερικού.

Παρά το γεγονός ότι πέρασαν 13 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δεν βρήκε τη λειτουργική εκείνη μορφή που θα αγκαλιάσει και θα εκφράσει την ομογένεια. Θα είμαι ένας από τους πρώτους που θα ομολογήσει ότι και από το 2006 μέχρι σήμερα το Σ.Α.Ε. δεν απέκτησε την εμπιστοσύνη της ομογένειας. Θα ομολογήσω ότι όντως δεν ικανοποιήθηκε κανένα από πολύχρονα αιτήματά της ομογένειας.

Η αλήθεια είναι ότι δαπανήθηκε πολύς χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων μας στην αναδιοργάνωση, μετά την εφαρμογή του Νόμου υπ’ αριθμ. 3480/2006. Το γεγονός αυτό δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας. Ως προεδρείο του Σ.Α.Ε. πρέπει να γίνουμε πιο πιεστικοί στα αιτήματά μας.

Το Σ.Α.Ε. όμως δεν είναι μόνον ο πρόεδρός του και οι περιφερειάρχες. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ως όραμα δημιουργήθηκε για όλους τους Έλληνες του εξωτερικού. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την μελλοντική του πορεία. Πιστεύω ότι όλοι επιθυμούμε ένα ισχυρό Σ.Α.Ε., μία ισχυρή φωνή για τον Ελληνισμό. Πρέπει να εργασθούμε με ομόνοια και αρμονία για να επιφέρουμε τις αλλαγές που προσδοκούμε. Να παραμερίσουμε προσωπικά, κομματικά ή άλλα συμφέροντα και με ομοψυχία, ενότητα δυνάμεων και ευρύτερη συναίνεση να συμβάλλουμε στην μετεξέλιξη του θεσμού στη διεθνή πραγματικότητα. Με την ευχή το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού να γίνει ο τόπος αναφοράς και ένωσης των απανταχού Ελλήνων, ζητώ τη συνεργασία όλων σας.

Θεόδωρος Σπυρόπουλος