Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ομογένεια / Ελλάδα Τον καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη...

Ομογένεια / Ελλάδα

Send | Print | RSS Ομογένεια / Ελλάδα '
Τον καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Χασιώτη τίμησε το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας
Γρανάδα03.12.2008

Τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Χασιώτη, τίμησε το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας, απονέμοντάς του το Μετάλλιο της Τιμής ως αναγνώριση του έργου του για την μελέτη των σχέσεων Ελλήνων και Ισπανών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα.

Η τελετή της απονομής του μεταλλίου, το οποίο παρέδωσε στον κ. Χασιώτη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, κ. Francisco Gonzalez Lodeiro, έλαβε χώρα στην εντυπωσιακή «Αίθουσα των Πρυτάνεων» του ισπανικού Πανεπιστημίου.

Το δώρο του κ. Χασιώτης για την βιβλιοθήκη του Κέντρου, ήταν ένα CD με 6.500 χειρόγραφα σε ψηφιακή μορφή, τα οποία εντόπισε από την δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα.

Στο έργο του κ. Χασιώτη αναφέρθηκε εκτεταμένα ο Διευθυντής του Κέντρου, Μόσχος Μορφακίδης, ο οποίος τόνισε ότι η απονομή του μεταλλίου αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για την πολυετή του έρευνα στα ισπανικά αρχεία και για το εντυπωσιακό του έργο, το οποίο συγκεντρώθηκε και εκδόθηκε σε ισπανική μετάφραση σε έναν καλαίσθητο τόμο, που επιμελήθηκε η καθηγήτρια της μεσαιωνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, Δρ. E. Motos Guirao. Η ίδια επιμελήθηκε και τον τόμο «POLYPTYCHON / ΠΟΛΥΠΤΥΧΟΝ. Αφιέρωμα στον Ιωάννη Χασιώτη», στον οποίον συμμετείχαν με τις μελέτες τους 42 επιστήμονες διεθνούς κύρους από 14 χώρες.

Με την ευκαιρία της απονομής του μεταλλίου το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών διοργάνωσε ειδικό συμπόσιο με θέμα “Η παρουσία του ελληνικού κόσμου στα ισπανικά αρχεία. Προοπτικές έρευνας”, στο οποίο συμμετείχαν ισπανοί και έλληνες ερευνητές, και κυρίως διευθυντές των ισπανικών αρχείων στα οποία φυλάσσονται έγγραφα που αναφέρονται στην ελληνική παρουσία στην Ισπανία.

Το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας ιδρύθηκε από το ελληνικό Κράτος, μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας, τον Ιούλιο του 1998. Στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν ως θεσμικά μέλη η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ισπανία, η πρεσβεία της Κύπρου στην Ισπανία, το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας και το Δημαρχείο της Άδρας (αρχαία Άβδηρα). Το Κέντρο είναι συμβεβλημένο με το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης και Λογοτεχνίας της Ρόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

Ομογένεια / Ελλάδα