Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ομογένεια / Ελλάδα 7η Γενική Συνέλευση της ΠΑΔΕΕ

Ομογένεια / Ελλάδα

Send | Print | RSS Ομογένεια / Ελλάδα '
7η Γενική Συνέλευση της ΠΑΔΕΕ
Αθήνα27.07.2009

Πάνω από 220 μέλη-βουλευτές ελληνικής καταγωγής και πρώην βουλευτές νομοθετικών σωμάτων σε 26 μη ελληνόφωνες χώρες- “μετρά” η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), που από τις 29 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου θα πραγματοποιήσει, στην Αθήνα, την 7η τακτική Γενική Συνέλευσή της.

Μία συνάντηση σταθμό, όπως τη χαρακτηρίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις ΗΠΑ, ο επί τρεις θητείες πρόεδρός της, Δημήτρης Γιάνναρος, ο οποίος είναι και ο πρώτος Έλληνας αντιπρόεδρος της βουλής του Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο μόνος εκλεγμένος βουλευτής στις ΗΠΑ, που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Είναι, επίσης, διαπρεπής καθηγητής στους τομείς των οικονομικών και του διεθνούς εμπορίου, στο Πανεπιστήμιο του Hartford.

Η Ένωση, επισημαίνει ο κ. Γιάνναρος, προωθεί σταθερά τους στόχους που έχει θέσει, με έμφαση στην ισχυροποίηση των δεσμών των χωρών απ΄ όπου προέρχονται τα μέλη της με την Ελλάδα και την Κύπρο, την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τη διάδοση και προβολή των αρχών του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στις χώρες προέλευσης.

“Με το ισχυρό δίκτυο που έχουμε δημιουργήσει ανά τον κόσμο, μπορούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση λύσεων σε ζητήματα που ενδιαφέρουν τον απανταχού Ελληνισμό. Η ΠΑΔΕΕ έχει, σήμερα, γερά θεμέλια, έχοντας εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους και το έργο της αποδίδει καρπούς”, τονίζει ο κ. Γιάνναρος. “Έχουμε ανθρώπους- σημειώνει- που είναι πραγματικά διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην προώθηση των στόχων της. Πολλά από τα μέλη μας είναι σε θέσεις ‘κλειδιά’, όπως- για παράδειγμα- ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τσαρλς Κριστ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου-Ταριστεάνου, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη σε πολλές χώρες”.

Το θέμα της Κύπρου είναι από τα πρώτα στην ατζέντα της ΠΑΔΕΕ, τονίζει ο κ. Γιάνναρος, ο οποίος, το 2008, μαζί με μέλη του συμβουλίου επισκέφθηκαν την Κύπρο, όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια.

Σε ερώτηση τι μπορούν να περιμένουν η Ελλάδα και η Κύπρος, σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, με τη νέα διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Γιάνναρος, ο οποίος είναι από τους σθεναρούς υποστηριχτές του νέου προέδρου των ΗΠΑ, τονίζει ότι είναι νωρίς να μιλά κάποιος για αποτελέσματα.

“Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δημιουργήσει ένα εντελώς νέο περιβάλλον στα διεθνή δεδομένα. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά θέματα, αναμφισβήτητα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, απ΄ ό,τι με τη κυβέρνηση του Μπους, που έτρεφε ‘αντιπάθεια’ για την Ελλάδα, μετά την άρνησή της να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ”, επισημαίνει ο κ. Γιάνναρος. Μας υπενθυμίζει δε, ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δείξει έμπρακτα ενδιαφέρον για τα ελληνικά θέματα και έχει δηλώσει ότι θέλει να βοηθήσει στην προώθηση λύσης για το Κυπριακό, αλλά και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

“Θα υπάρξει μία σοβαρή αλλαγή που αφορά στον τρόπο χειρισμού των θεμάτων”, εκτιμά ο ομογενής βουλευτής, σημειώνοντας, όμως, ότι η “εξωτερική πολιτική της Αμερικής είναι μακροπρόθεσμη και δεν αλλάζει ‘επαναστατικά’, με την κάθε αλλαγή κυβέρνησης και οι όποιες αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα το τι είναι συμφέρον για την ίδια”.

Έχοντας δώσει “μάχες” στις ΗΠΑ κατά της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, ο κ. Γιάνναρος υπογραμμίζει ότι η γειτονική μας χώρα “δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει στη νέα ονομασία της τον όρο Μακεδονία, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα”.

“Όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα χειροτερεύουν, κατά τη γνώμη μου”, τονίζει και προσθέτει: “Θα πρέπει να βρεθεί κάποια διαπραγματευτική λύση, αποδεκτή και από την Ελλάδα, που θα εγγυάται ότι δεν θα υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσουν πρόβλημα, δηλαδή να έχουν οποιεσδήποτε διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας”.

Έπειτα από τρεις συνεχόμενες θητείες στην προεδρία της ΠΑΔΕΕ, ο κ. Γιάνναρος δηλώνει ότι έχει αποφασίσει να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους του που τον τίμησαν, εδώ και δέκα χρόνια, με την εμπιστοσύνη τους, με τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση των αποφάσεων της ΠΑΔΕΕ και γενικότερα των θεμάτων της ομογένειας, πάνω στα οποία υπάρχει στενή συνεργασία με το ΣΑΕ.

Ευχαριστεί, επίσης, τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου, Δημήτρη Σιούφα, και όλους τους προκατόχους του, όπως και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Σούρλα για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών της 7η τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΔΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου, στη Βουλή των Ελλήνων. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προεδρείου και μελών Διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 31 Ιουλίου.

Λίγα λόγια για το Δημήτρη Γιάνναρο

Γεννήθηκε το 1949 στη Σάμο. Ο παππούς του ήταν από τη Σμύρνη και ήταν έμπορος, όπως και ο πατέρας του. Στην Αμερική, όπου μετανάστευσε το 1963 με την οικογένεια του, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης (Boston University) και της Μασαχουσέτης (University of Massachusetts).

Από το 1980 εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Hartford, ως καθηγητής Οικονομικών και Διεθνούς Εμπορίου, ενώ έχει διδάξει ως επισκέπτης σε διάφορα πανεπιστήμια, όπως Γέιλ, Βοστόνη, George Washington University, Jagiellonian University, Suffolk University.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την πολιτική και από το 1994 μέχρι σήμερα εκλέγεται βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα στο κοινοβούλιο του Κονέκτικατ, όπου το Μάρτιο του 2008 εξελέγη αντιπρόεδρος. Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ και από το 2002 πρόεδρος (τρεις συνεχόμενες θητείες). Είναι μέλος σε πολλούς διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς, καθώς και σε ομογενειακές οργανώσεις. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

Ομογένεια / Ελλάδα