Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ανακοινώσεις Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Ανακοινώσεις

Send | Print | RSS Ανακοινώσεις '
14.04.2010

Χαιρετισμός για την εκδήλωση «τιμή στην Ελληνίδα της Διασποράς»

Τετάρτη 14/4/2010, ώρα 20.00, Porto Palace

Η Θεσσαλονίκη μας, η υπερήφανη πρωτεύουσα του Μακεδονικού και του Οικουμενικού Ελληνισμού υποδέχεται και φέτος, για τρίτη φορά στη σειρά, τις Ελληνίδες της Διασποράς, της Ελληνίδες του κόσμου.

Τις Ελληνίδες που μας κάνουν υπερήφανους για το σύνολο της προσφοράς τους, διδάσκοντας με τη ζωή τους αγάπη, ευαισθησία και ανθρωπιά.

Σε αγαστή συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τον καλό φίλο, Πρόεδρο Στέφανο Ταμβάκη, τιμούμε εφτά γυναίκες που έκαναν την υπέρβαση, θριαμβεύουν σε κάθε τομέα του κοινωνικού και επαγγελματικού βίου, καταθέτουν περίσσευμα ψυχής, διδάσκουν κουράγιο και διαφημίζουν την Ελλάδα μας στα πέρατα της Οικουμένης. Με τη σεμνότητα και την αξιοπρέπεια που τις διακρίνει, έχουν κερδίσει επάξια τον πιο σημαντικό έπαινο, την απεριόριστη εκτίμηση και τον θαυμασμό, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των συμπολιτών τους.

Εκεί όπου βρήκαν τη δική τους Ιθάκη, στον Καναδά, στην Αργεντινή, στην Παλαιστίνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη δοκιμαζόμενη Κιργιζία, εκεί που στέριωσαν, έχτισαν μικρές Ελλάδες, με πλούσια αποθέματα υπομονής και επιμονής.

Οι γυναίκες όμως αυτές δεν ξέχασαν ποτέ τη μητέρα Πατρίδα. Παραμένουν στις επάλξεις, διδάσκουν αρχές και αξίες, φροντίζουν, ώστε οι νεότερες γενιές να μην ξεχάσουν, να μην παραδοθεί στη λήθη η γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, ο πολιτισμός μας, όλα αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν την ιδιοπροσωπία μας.

Καλωσορίζουμε απόψε στην Πατρίδα την Βρισηίδα Μαύρου Παϊδούση, την Ιωάννα Ζωνναρά, την Μαργαρίτα Καπετανέα, την Όλγα Κουπριάνοβα, την Αλεξάνδρα Βακιτσίδη, την Αθανασία Σίσκου, τη Μαρίνα Μουστάκα και υποκλινόμαστε στην ανεξάντλητη δυναμική τους. Ο Ελληνισμός χρωστάει σ’ αυτά τα υπέροχα παιδιά του. Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι το πιο δυνατό αλλά και το πιο αδικημένο παιδί του Ελληνισμού, γιατί ζει, δημιουργεί και μεγαλουργεί μακριά από τη Μητέρα Ελλάδα. Χρωστάμε στους απόδημους αδελφούς μας μια μεγάλη συγνώμη για όλα όσα δεν κάναμε για αυτούς, χρωστάμε ευγνωμοσύνη και σεβασμό.

Από τις κυρίες του Απόδημου Ελληνισμού θέλω να ζητήσω μια μεγάλη χάρη: Να μεταφέρετε στους συμπατριώτες μας πως η Μακεδονία δεν ενοικιάζεται, δεν πωλείται, δεν παζαρεύεται, δεν δημοπρατείται. Τα πάντα μπορούν να μας τα πάρουν, τη ψυχή μας όμως και τη Μακεδονία μας ποτέ.

Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη Μακεδονία μας από τον ιστό της Ελλάδας.

ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΘΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΠΟΥ ΓΗΣ, ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ. ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ, ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ…

Παράλληλα, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης τιμά απόψε δύο Ελληνίδες που έκαναν σκοπό της ζωής τους την προσφορά προς τον συνάνθρωπο, δύο γυναίκες που δραστηριοποιούνται εντός των εθνικών μας συνόρων, επιτελώντας μέγιστο εθνικό και βαθύτατα ανθρωπιστικό έργο.

Η ηρωίδα εκπαιδευτικός στο ακριτικό Μέγα Δέρειο της Θράκης Χαρά Νικοπούλου. Η δασκάλα που δίδαξε την ελληνική ιστορία και όχι την τουρκική, όπως ήθελαν κάποιοι. Η δασκάλα που τα έβαλε με Τούρκους εκδότες.

Και κοντά της, η επιχειρηματίας Έλενα Αμβροσιάδου, ο καλός άγγελος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η γυναίκα που ανέλαβε να καλύψει οικονομικά την αποστολή της ΕΟΔ στην πολύπαθη Αϊτή.

Οι δύο καταπληκτικοί αυτοί άνθρωποι αποδεικνύουν με τις πράξεις τους, πως οι Ελληνίδες ξέρουν και μπορούν να αντισταθούν στην αδιαφορία, στην προκλητικότητα, στις απειλές, διδάσκοντας αγνό και άδολο πατριωτισμό.

Επιτρέψτε μου, εκ μέρους των πολιτών του Νομού μας, εκ μέρους όλων των Μακεδόνων, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου: Να σας ευχαριστήσω, γιατί με το θαυμάσιο έργο σας διδάσκετε ήθος και μεγαλείο ψυχής.

Να σας ευχαριστήσω, γιατί κρατάτε την Ελλάδα μας ψηλά, μας κάνετε υπερήφανους, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, σε μια περίοδο που μετρούμε τους φίλους μας.

Να σας ευχαριστήσω, γιατί μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά σας γεννιέται η ελπίδα, γεννιέται το φως, γεννιέται ένα πιο αισιόδοξο αύριο.

Αγαπητές μου φίλες,

Ευχαριστώ το Θεό, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, πίστεψα στη γυναίκα και δικαιώθηκα. Τη γυναίκα που τιμώ και σέβομαι απεριόριστα.

Από τη μητέρα μου, την υπέροχη σύζυγό μου, τις συνεργάτιδές μου, κατάλαβα το πόσο κρίσιμος και πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της γυναίκας.

Το μέλλον μας, το μέλλον των ανδρών, είστε εσείς, οι γυναίκες.

Διδασκόμαστε από εσάς, παίρνουμε δύναμη από τη δύναμή σας.

Ομορφαίνετε τη ζωή μας, ζωντανεύετε τον κόσμο μας. Δίνετε αρχές και αξίες στα παιδιά μας. Η ζωή σας είναι πόνος, αγάπη και αφοσίωση.

Απόψε σας καλώ να πάρετε και πάλι την Ελλάδα στα χέρια σας.

Να ξανασυζητήσουμε την Ελλάδα, να βάλουμε την Ελλάδα στη ψυχή μας.

Να δώσουμε και πάλι όραμα στα παιδιά μας.

Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο όνειρο.

Φτάνει πια, να ζούμε στην Πατρίδα μας σαν κυνηγημένοι.

Είμαι υπερήφανος αγαπητές μου φίλες.

Γιατί πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε μαζί ένα ωραίο ταξίδι, το ταξίδι των ονείρων, των δικών σας ονείρων.

Ένα ταξίδι ονειρεμένο, το δικό σας ταξίδι.

Το ταξίδι αυτό, να είστε βέβαιες, δεν τελείωσε.

Όταν χρειαστεί και αν χρειαστεί, θα το συνεχίσουμε, μαζί, για τη Θεσσαλονίκη μας, τη Μακεδονία μας, την Ελλάδα μας.

Και είμαι βέβαιος, πως θα είστε και πάλι στο πλευρό μου.

Η δική σας η αγάπη θα μας οδηγήσει.

Σε εσάς στηρίζομαι.

Από εσάς ξεκινώ!

Εύχομαι, από τα βάθη της καρδιάς μου, να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμη, το έργο σας, να συνεχίσετε να πρωταγωνιστείτε, να συνεχίσετε να μας κάνετε υπερήφανους…

 
Share |

Ανακοινώσεις