Mitsubishi iMiEV & Nissan Leaf: Πυξίδα για το μέλλον

Δύο μέρες με το ηλεκτροκίνητο Mitsubishi ήταν αρκετές για να αντιληφθώ πως το μέλλον θα μας βάλει στην πρίζα. «Είναι πλήρως φορτισμένο;» ήταν η πρώτη μου ερώτηση φτάνοντας στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Σαρακάκη. Επειδή δεν είναι η πρώτη αφορά που οδηγώ ηλεκτροκίνητο, φυσικό ήταν το μεγαλύτερο άγχος μου να αφορά την αυτονομία του iMiEV. Διότι άλλο πράμα να ξεμένεις στο δρόμο από βενζίνη (ή πετρέλαιο) και άλλο από ηλεκτρική ενέργεια. Πολύ πιο εύκολα βρίσκεις βενζινάδικο και πολύ πιο δύσκολα κοινόχρηστη ηλεκτρική πρίζα.

Το θέμα της φόρτισης είναι ένα από τα σημαντικότερα, κυρίως όσον αφορά την υποδομή δικτύου. Στο εξωτερικό σταδιακά δημιουργούνται σταθμοί ανεφοδιασμού ταχείας φόρτισης, μιας και ηλεκτροκίνητα σαν το iMiEV μπορούν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους το πολύ σε μισή ώρα (με ταχυφορτιστή). Βέβαια, κάποια στιγμή, όταν τα ηλεκτροκίνητα θα αρχίσουν να μπαίνουν για τα καλά στην ζωή μας, θα ξεκινήσει και στη χώρα μας να χτίζεται αντίστοιχη υποδομή. Έτσι δεν γίνεται πάντα; Πρώτα κάνουμε και μετά… προκάνουμε.

Όχι, δεν είμαι από αυτούς που τους αρέσει να κακολογούν και να καλλιεργούν την απαισιοδοξία και την αναποτελεσματικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο, που οπισθοδρομεί ολόκληρη τη χώρα. Όμως, ηλεκτροκίνητα όπως το iMiEV, ηλεκτροϋβριδικά όπως τα Chevrolet Volt και Opel Ampera, θεωρώ πως είναι ανόητο να μη συνδυάζονται με κίνητρα απόκτησης, αλλά αντίθετα να φορολογούνται μέχρι και με φόρο πολυτελείας! Για παράδειγμα, αν το i-MiEV πωλούνταν στη χώρα μας θα κόστιζε περίπου 40.000 € (ο φόρος πολυτελείας είναι 9.500 €!), όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει επιπλέον επιδότηση μέχρι και 7.000 €. Αυτά, και κλείνω με την γκρίνια.

 

iLikE

Ναι, μου άρεσε το iMiEV. Μου άρεσε η ιδέα να κινούμαι αθόρυβα και ευέλικτα στην πόλη, μου άρεσε η φόρτιση στο γκαράζ του σπιτιού μου, μου άρεσε η κίνηση δίχως να ρυπαίνω, μου άρεσε το κόστος χρήσης (αν εξαιρέσουμε το κόστος αγοράς). Ξεκινώ με το θέμα της φόρτισης. Το iMiEV χρειάζεται περίπου 7 ώρες για να επαναφορτιστεί σε σπιτική πρίζα (μισή ώρα σε τριφασική), με την κατανάλωση να ισούται περίπου με 1,5 €. Η προσφερόμενη αυτονομία φτάνει τα 100 χλμ. και αν σκεφτεί κανείς πως ένα αυτοκίνητο πόλης καταναλώνει περίπου 6-7 λίτρα/100 χλμ. μπορεί να υπολογίσει το όφελος.

Το πρόβλημα είναι ο χρόνος φόρτισης συνδυαστικά με την αυτονομία. Αν ξεπεραστούν αυτά και μπορείς να προγραμματίζεις το ημερήσιο δρομολόγιό σου κοντά στα 80 χλμ., τότε δεν είναι και τόσο μεγάλος μπελάς να βγάζεις την μπαλαντέζα από το πορτμπαγκάζ και να τη βάζεις στην πρίζα κάθε βράδυ. Μάλιστα, στον πίνακα οργάνων υπάρχει ακριβές όργανο που σου δείχνει τη διαθέσιμη αυτονομία. Τόσο ακριβές που τη στιγμή που θα ενεργοποιήσεις τον κλιματισμό θα δεις την ένδειξη π.χ. να μειώνεται από τα 90 στα 65 χλμ. (οποιαδήποτε δευτερεύουσα λειτουργία επιβαρύνει την αυτονομία).

Γυρνώντας το κλειδί δεν ακούς τίποτα, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει κάτι για να ακούσεις. Το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι σε λειτουργία, βάζεις τον επιλογέα στη θέση D και ίσα που ακούς τις μπαταρίες λιθίου να ταΐζουν με ρεύμα τον ηλεκτροκινητήρα. Πατάς περισσότερο το γκάζι και ο μόνος ήχος είναι το πιο έντονο σφύριγμα του ηλεκτροκινητήρα και ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών. Εντυπωσιακό, όπως και ο τρόπος που κινείται το iMiEV, αφού δεν διαφέρει από εκείνον ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Στους πίσω τροχούς φτάνουν 67 ίπποι (ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται στον πίσω άξονα και αποδίδει 48), οι οποίοι αρκούν και με το παραπάνω λόγω της ροπάτης λειτουργίας (18,4 χλγμ.). Σχετικά με τις επιδόσεις ο κατασκευαστής δεν ανακοινώνει τα περίπου 14-15’’ που μετρήθηκαν από περιοδικά του ειδικού Τύπου, ενώ όπως είδαμε στο κοντέρ η τελική αγγίζει τα 130 χλμ./ώρα! Καθόλου άσχημα για ηλεκτροκίνητο…

 

iWaiT

Περιμένοντας το αύριο; Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας αρκετά ηλεκτροκίνητα θα κυκλοφορούν στις πόλεις, αφού η αυτονομία τους δεν τους επιτρέπει να ταξιδεύουν παραπέρα. Πάντως, η εκτίμησή μου είναι πως τα συμβατικά αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν και την επόμενη δεκαετία, μέχρι να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά των αμιγώς «μπαταριοκίνητων», αλλά και των πιο μακρινών με ενεργειακές κυψέλες (fuel cells). Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το iMiEV δεν είναι ένα ιδανικό όχημα για την πόλη, με χαμηλή κατανάλωση και καλή αυτονομία για μία μέρα. Όταν υπάρξει βελτίωση στο θέμα της φόρτισης και της αυτονομίας δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ηλεκτροκίνητο Mitsubishi θα αποδειχτεί προφητικό. Φαντάζεστε κάτι καλύτερο σε περίπου μία πενταετία από ένα ηλεκτροκίνητο πόλης που να φορτίζει σε 10 λεπτά και να διανύει έως και 200 χλμ.;

Φυσικά, όταν έχεις την ευκαιρία να πάρεις µια γεύση από το µέλλον της αυτοκίνησης και µάλιστα στην ελληνική άσφαλτο δεν µπορείς να αρνηθείς, όση δουλειά και αν σε περιµένει στο γραφείο, ό,τι άλλο και αν έχεις να κάνεις. Το Leaf µε τις ισπανικές πινακίδες ταξίδεψε µέχρι την Αθήνα για να παρευρεθεί στην εκδήλωση των 50 ετών παρουσίας της Ν. Ι. Θεοχαράκης στην ελληνική αγορά. Η διαδροµή µέχρι το ∆αφνί µπορεί να ήταν σύντοµη, ήταν όµως και άκρως κατατοπιστική για µερικά πρώτα συµπεράσµατα.

 

Κατευθείαν στο ψητό για το Nissan Leaf!

nissan leaf

… και στην ερώτηση «Πώς πάει στο δρόµο;». Προς µεγάλη µου έκπληξη οφείλω να οµολογήσω πως εντυπωσιάστηκα, καθώς το Leaf ξεπέρασε τις προσδοκίες µου σε ό,τι αφορά τα οδικά χαρακτηριστικά. Είναι άνετο, µε πολύ καλή ποιότητα κύλισης, έδειξε πως δεν πτοείται από συµπτώµατα πλεύσης και µε λίγα λόγια είναι το καλύτερο ηλεκτροκίνητο που έχω οδηγήσει µέχρι τώρα.

Μηχανικά φασαριόζικα µέρη δεν υπάρχουν και το µόνο που ακούς είναι το ελαφρύ σφύριγµα του ηλεκτροκινητήρα, που αποδίδει 108 ίππους µε 28,5 χλγµ. ροπής από την έναρξη κίνησης µέχρι τις 3.000 σ.α.λ., κινώντας µε χαρακτηριστική ευελιξία τους 1,6 τόνους του αµαξώµατος. Στο hi-tech εσωτερικό µε το πλήθος ψηφιακών ενδείξεων που ενηµερώνουν τον οδηγό π.χ. για την ενέργεια, τη θερµοκρασία και τη διάρκεια ζωής των µπαταριών, οι χώροι είναι µεγάλοι και άνετοι, ενώ η έξυπνη τοποθέτηση των µπαταριών στο δάπεδο εξασφαλίζει ένα ευρύχωρο πορτµπαγκάζ.

Ένα από τα µεγαλύτερα ζητήµατα σε ένα ηλεκτροκίνητο είναι η αυτονοµία του -κατ’ επέκταση ο χρόνος φόρτισης- και φυσικό είναι µία από τις µεγαλύτερες ανησυχίες ενός υποψήφιου κατόχου ανάλογου αυτοκινήτου να εστιάζεται στα χιλιόµετρα που µπορεί να διανύσει προτού αδειάσουν οι µπαταρίες. Στο Leaf υπάρχει µια λειτουργία που δείχνει σε πραγµατικό χρόνο τα αποθέµατα της µπαταρίας και την απόσταση που µπορεί να διανύσει κανείς, καθώς και τα κοντινά σηµεία ανεφοδιασµού.

Φυσικά, σηµεία ανεφοδιασµού στη χώρα µας δεν υπάρχουν (η EKO ανακοίνωσε πως σταδιακά θα εφοδιάσει κάποια πρατήριά της µε ταχυφορτιστές). Πάντως το Leaf µπορεί να κινηθεί για περίπου 100 χλµ., τα οποία, σύµφωνα µε τους ανθρώπους της Nissan, δεν κοστίζουν πάνω από 1,6 ευρώ (1 ευρώ µε νυχτερινό ρεύµα), ενώ η φόρτιση µπορεί να γίνει µε δύο τρόπους από τις υποδοχές στο ρύγχος του αυτοκινήτου: η αριστερή υποδέχεται ταχυφορτιστή για φόρτιση κατά 80% σε περίπου 30 λεπτά, ενώ η δεξιά φορτίζει µε σπιτικό ρεύµα περίπου σε 8 ώρες.

 

Πριν ρωτήσετε για την τιµή πώλησης…

…το σηµαντικότερο είναι τι κίνητρα δίνει η πολιτεία για τα ηλεκτροκίνητα: απλώς κανένα. Απεναντίας, λόγω της υψηλής τους εργοστασιακής αξίας επιβαρύνονται µέχρι και µε φόρο πολυτελείας. Και για να έχετε µια ενδεικτική εικόνα, ηλεκτροκίνητα όπως το Nissan Leaf ή το Mitsubishi iMiEV στην ελληνική αγορά θα κοστίζουν µε τα ισχύοντα δεδοµένα περίπου 40.000 €! Στον Καναδά, όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, έγιναν έρευνες που έδειξαν πως οι καταναλωτές δεν θα αγόραζαν ηλεκτροκίνητο λόγω του υψηλού κόστους (σε συνδυασµό µε τα σηµεία και το χρόνο φόρτισης). Έτσι, η κυβέρνηση του Κεµπέκ ανακοίνωσε πακέτο κινήτρων που προβλέπει επιδότηση έως και 5.500 € για υβριδικά και ηλεκτροκίνητα οχήµατα. Το ίδιο συµβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγµή που στην Ελλάδα τα υβριδικά που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας είναι αυτά µε εκποµπές CO2 κάτω από 100 γρ./χλµ.

Άλλα έξοδα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Τα υπόλοιπα πάγια έξοδα δε διαφέρουν έναντι ενός κανονικού αυτοκινήτου. Χρειάζεστε πάλι ασφάλεια αυτοκινήτου – τουλάχιστον τη βασική – και επιπλέον τα ηλεκτρικά περνάνε κι αυτά ΚΤΕΟ! Προς το παρόν δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, δεν υπάρχει φόρος πολυτελείας ενώ και τα ετήσια service είναι από ανύπαρκτα έως ελάχιστα!

Leave a Reply