Ανακαλύπτουμε το νησί της Ζακύνθου!

Ανακαλύπτουμε το νησί της Ζακύνθου!

Η Ζάκυνθος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά στην Ελλάδα. Συνδυάζει υπέροχες παραλίες και καταπράσινα τοπία. Το ιδιαίτερο αυτό νησί προτείνετε για ποιοτικές διακοπές με οικογενειακό αλλά και ρομαντικό χαρακτήρα.

Επίσης αποτελεί είναι το νοτιότερο νησί των Επτανήσων στο ιόνιο πέλαγος και το τρίτο σε μέγεθος νησί, με έκταση 406 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 

Ζάκυνθος – Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται είτε οδικώς με ιδιωτικό μέσο ή με το ΚΤΕΛ μέχρι την Κυλλήνη και από κει με ferry boat, είτε αεροπορικώς με φθηνά αεροπορικά εισιτήρια από την Αθήνα!

Και στις δύο περιπτώσεις τα δρομολόγια είναι καθημερινά. Εκτός από το λιμάνι της Κυλλήνης, η Ζάκυνθος συνδέεται και με το λιμάνι της Πάτρας.

Το νησί της Ζακύνθου προσφέρει στον επισκέπτη ένα πανέμορφο τοπίο, καταπράσινο με υπέροχες παραλίες. Είναι ιδανική επιλογή για οικογενειακές, χαλαρωτικές διακοπές αλλά και κατάλληλη για πιο εναλλακτικές διακοπές.

 

Ζάκυνθος – Παραλίες

Η Ζάκυνθος είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τον φυσικό θαλάσσιο πλούτο της και για τις πανέμορφες παραλίες της με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Στο θαλάσσιο πάρκο το οποίο περιλαμβάνει πολλές ακτές του νησιού, φιλοξενείται και αναπαράγεται η σπάνια χελώνα καρέτα-καρέτα. Η παραλία Σεκάνια αποτελεί σημαντικό μέρος του θαλάσσιου πάρκου.

 

Ναυάγιο

Η Ζάκυνθος διαθέτει μια από τις πιο ιδιαίτερες και παγκόσμια γνωστές παραλίες στον κόσμο, που είναι γνωστή ως παραλία ναυάγιο λόγω του ναυαγίου που βρίσκεται στην ακτή της.

 

Γαλάζιες σπηλιές

Οι γαλάζιες σπηλιές είναι ένα από τα εκπληκτικά αξιοθέατα που παρουσιάζει η Ζάκυνθος. Οι επισκέπτες του νησιού πηγαίνουν με καραβάκι στις γαλάζιες σπηλιές και απολαμβάνουν το γαλαζοπράσινο χρώμα τους που καθρεπτίζεται από τη θάλασσα.

 

Λίμνη Κεριού

Η παραλία κεριού βρίσκεται δίπλα στη λίμνη κεριού. Η παραλία διαθέτει κρυστάλλινα νερά, υπέροχο βυθό και φιλοξενεί τη σχολή καταδύσεων της Ζακύνθου.

Επιπλέον θα βρείτε γραφικές ταβέρνες και νυχτερινά μπαράκια για να κάνουν ακόμα πιο πλήρης και ενδιαφέρουσες τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Η Ζάκυνθος διαθέτει την κοσμική παραλία πόρτο Ρώμα αλλά και πολλές πανέμορφες παραλίες όπως Σεκάνια, Λιμνιώνας, Μπούκα, Αργάσι, Άγιος Νικόλαος, Αλυκές, Μακρύς Γιαλός, Τσιλιβί, Λαγανάς και πολλές άλλες.

 

Ζάκυνθος – Ιστορία

Η Ζάκυνθος και η Ιστορία που γνωρίζουμε για το νησί ξεκινά από τον Όμηρο και την αναφορά που κάνει στο έργο του Ιλιάδα. Η Ζάκυνθος έχει πλούσια αρχαία αλλά και σύγχρονη Ιστορία.

Η πρώτη αναφορά στην ιστορία για τη Ζάκυνθο γίνεται από τον όμηρο στα έργα του Ιλιάδα και οδύσσεια και αναφέρεται σε αυτή με το όνομα «» που σημαίνει γεμάτη δάση. Το όνομα του νησιού προέρχεται από τον πρώτο της οικιστή ,τον Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά της Φρυγίας Δάρδανο, που εγκαταστάθηκε στο νησί το 1500 π.χ., σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Θουκυδίδη και του Παυσανία.

Στο νησί λατρευόταν οι θεοί Άρτεμης και Απόλλωνας, όπως προκύπτει από τα αρχαία νομίσματα που βρέθηκαν.

Η Ζάκυνθος δεν έλαβε μέρος στους περσικούς πολέμους, υποστήριξε όμως την αθηναϊκή συμμαχία στην εκστρατεία κατά της Σικελίας. Με την αποτυχία της εκστρατείας η αθηναϊκή συμμαχία διαλύεται και η Ζάκυνθος κατακτήθηκε από τους σπαρτιάτες, όπου παρέμεινε στην κυριαρχία τους μέχρι να κατακτηθεί από τους μακεδόνες.

 

Ζάκυνθος – Κάστρα

Αργότερα, η Ζάκυνθος πέρασε στα χέρια των ρωμαίων τον 2ο αιώνα π.χ. Αρχικά η Ζάκυνθος διοικείται από ρωμαίο κυβερνήτη, μετά όμως απέκτησε ένα είδος αυτοδυναμίας. Αν και έγιναν πολλές φορές προσπάθειες αποδέσμευσης του νησιού από την ρωμαϊκή κυριαρχία, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι κάτοικοι της Ζακύνθου συνεργάστηκαν με τους ρωμαίους για να αντιμετωπίσουν τις πειρατικές επιδρομές.

Στα Bυζαντινά χρόνια, η Ζάκυνθος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του ιονίου, ταλαιπωρείται από τις πειρατικές επιδρομές, αφού αποτελούσε εύκολο στόχο λόγω της απόστασης της από το κέντρο της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Με την αρχή της πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Ζάκυνθος αντιμετωπίζει την νέα απειλή , τους σταυροφόρους, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτεθούν στις βυζαντινές επαρχίες που βρίσκουν στον δρόμο τους για την απελευθέρωση των αγίων τόπων, όπου κατευθύνονταν.

Στα τέλη του 12ου αιώνα μΧ. Οι Φράγκοι καταλαμβάνουν το νησί της Ζακύνθου, το οποίο και παραμένει στην κυριαρχία τους για τρεις αιώνες, έως το 1479 που περνάει στα χέρια των τούρκων.

 

Ζάκυνθος – Κάστρο

Το 1485, οι Ενετοί αναγνωρίζοντας την στρατηγική θέση της Ζακύνθου, καταλαμβάνουν το νησί και ο πληθυσμός του νησιού ενισχύεται με Ενετούς υπηκόους αλλά και με Έλληνες που καταφθάνουν στη Ζάκυνθο από τις περιοχές που είχαν κατακτήσει οι Τούρκοι  Πολύ σύντομα το νησί γίνεται το κέντρο του ελληνισμού, ενώ αρχίζει μία περίοδος οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης στην Ζάκυνθο. Η βενετσιάνικη κατοχή τελειώνει το 1797, όπου καταφθάνουν στο νησί οι Γάλλοι  οι οποίοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της Ζακύνθου, αφού κατέλυσαν το αριστοκρατικό πολίτευμα που υπήρχε μέχρι τότε.

Το 1798 το νησί παραδίδεται στους Ρώσους  ενώ το 1800 υπογράφεται συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας όπου ιδρύεται η επτανησιακή πολιτεία, το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, το οποίο κράτησε μόλις 7 χρόνια. Το 1807 η Ζάκυνθος περνά ξανά στα χέρια των Γάλλων  για 2 χρόνια αυτή τη φορά, ενώ το 1809 ο αγγλικός στόλος καταλαμβάνει το νησί όπου παραμένει στην κυριαρχία τους μέχρι το 1864. Κατά τη διάρκεια της αγγλικής κατοχής σημαντικά έργα υποδομής εκτελούνται , όπως δρόμοι και γέφυρες.

Στις 21 Μαΐου επισημοποιείται η ένωση των νησιών του Iονίου με το Eλληνικό κράτος.

Η Ζάκυνθος διαθέτει πλούσια και πανάρχαια ιστορία όπως και κάθε νησί στο Iόνιο πέλαγος.

 

Ζάκυνθος – Αξιοθέατα

Η Ζάκυνθος είναι από τα νησιά με πολλά και σπουδαία αξιοθέατα. Υπάρχουν αξιοθέατα μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας όπως  Βυζαντινό μουσείο Ζακύνθου, λαογραφικής σημασίας όπως το μουσείο Σολωμού και το μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου.

 

Ζάκυνθος – Μουσεία

Η Ζάκυνθος φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία στην Ελλάδα, όπως είναι το Βυζαντινό μουσείο Ζακύνθου, το μουσείο Σολωμού, μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου, το αγροτικό μουσείο Ζακύνθου, το ναυτικό μουσείο Επτανήσου και το Μιλάνειο ναυτικό μουσείο.

 

Ζάκυνθος – Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Ζάκυνθος διαθέτει μια εξαιρετική βιβλιοθήκη η οποία βρίσκεται στο πνευματικό κέντρο Ζακύνθου. Η δημοτική βιβλιοθήκη Ζακύνθου φιλοξενεί σπάνια βιβλία αλλά και αντικείμενα και ενδυμασίες από τη λαογραφική παράδοση του νησιού της Ζακύνθου.

 

Ζάκυνθος – Άγιος Διονύσιος

Ο Άγιος Διονύσιος είναι ο προστάτης άγιος του νησιού και η εκκλησία του είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος από όσες διαθέτει η Ζάκυνθος.

Η Ζάκυνθος αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα νησιά στο ιόνιο και έναν από τους πιο αγαπητούς και δημοφιλείς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές και ταξίδια στην Ελλάδα. Το νησί είναι ιδανικό για ήρεμες, ρομαντικές και οικογενειακές διακοπές.

Η πλούσια φυσική ομορφιά, οι εξωτικές παραλίες αλλά και τα μοναδικά αξιοθέατα κάνουν αξέχαστες τις διακοπές στη Ζάκυνθο.

Leave a Reply