Γνωρίζοντας τη Μαλαισία

Γνωρίζοντας τη Μαλαισία

Η Μαλαισία είναι η πατρίδα του γνωστού σε εμάς HOMO SAPIENS . Ανασκαφές στα σπήλαια ΝΙΑΗ του SARAWAK, αποκάλυψαν ότι άνθρωποι της παλαιολιθικής περιόδου ζούσαν εκεί πριν από 40000 χρόνια. Την περίοδο αυτή, η φυλή των ORANG ASLI, ξεκίνησε την κάθοδο της στη χερσόνησο της Μαλαισίας με αφετηρία τη νοτιοδυτική Κίνα και η οποία αργότερα εκτοπίστηκε από τους προγόνους των σημερινών Μαλαισιανών.

Ο Πτολεμαίος αναφέρει τη χώρα στον πρώτο του χάρτη ως «Χρυσή Χερσόνησο» λόγων των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού.

Οι Μαλαισιανοί έχουν κοινά εθνολογικά χαρακτηριστικά με τους κατοίκους της Σουμάτρας, της Ιάβας και των Φιλιππίνων.

Κατά τον 7ο αιώνα η αυτοκρατορία των SRIVIJAYA, με πρωτεύουσα την PALEMBANG, επικράτησε στην ευρύτερη περιοχή και επεκτάθηκε ως την Ταυλάνδη.

Το 1403, ένας πρίγκηπας από τη Σουμάτρα εγκαταστάθηκε στη Μέλακα, που σύντομα εξελίχθηκε σε μια ισχυρή πόλη-κράτος. Το εμπόριο μπαχαρικών καθώς και η στρατηγική της θέση (στον πορθμό που χωρίζει τη Σουμάτρα από τη Μαλαισιανή Χερσόνησο) την ανέδειξαν σε ένα από τα πιο γνωστά λιμάνια εκείνης της εποχής.

Το 1405 ο κινέζος ναύαρχος CHENG HO φθάνει στη Μέλακα υποσχόμενος την εύνοια του αυτοκράτορα της Κίνας έναντι των παραβιάσεων από το βασίλειο του Σιάμ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κυριαρχία της πόλης σε όλη τη χερσόνησο. Την ίδια περίοδο καταφθάνουν οι οπαδοί του Ισλάμ, οι οποίοι εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα.

Σύντομα η πόλη, λόγω του πλούτου της, κινεί το ενδιαφέρον των Πορτογάλων οι οποίοι την κατατρόπωσαν μετά την άφιξη του στόλου του Αλφόνσου της Αλμπουκέρκης. Ο Σουλτάνος της πόλης καταφεύγει στο JOHOR και το μετατρέπει σε πόλη-κράτος της κεντρικής Μαλαισίας, ενώ η Μέλακα γίνεται το κέντρο των Ευρωπαικών Δυνάμεων της περιοχής.

Παρόλο που οι Πορτογάλοι κυριάρχησαν στη Μέλακα για 100 χρόνια, δεν μπόρεσαν ποτέ να ελέγξουν απόλυτα το εμπόριο της πόλης. Βαθμιαία οι πορτογαλικές δυνάμεις εξασθενούν και η πόλη παραδίδεται στους Ολλανδούς ύστερα από σκληρή και μακρόχρονη πολιορκία.

Οι Ολλανδοί, με τη μονοπωλιακή πολιτική τους, οδηγούν την πόλη σε μία φθίνουσα πορεία έτσι ώστε πολύ σύντομα να χάσει την αίγλη και τον πλούτο της.

Στα τέλη του 18ου αιώνα οι Βρετανοί συνεχίζοντας την αποικιοκρατική πολιτική τους, αρχίζουν να εποφθαλμιούν την Μαλαισία και πράγματι το 1786 καταλαμβάνουν το νησί Πενάνγκ. Πολύ σύντομα το Πενάνγκ αναπτύσσεται και ο πληθυσμός από 1800 φθάνει τους 10000 κατοίκους.

Την ίδια περίοδο, οι εξελίξεις στην Ευρώπη συνιστούσαν στην κυριαρχία των Βρετανών σε όλη τη χερσόνησο και πράγματι καταφέρνουν να επικρατήσουν έναντι των Ολλανδών. Παρόλο που το 1818 οι Ολλανδοί ξαναπαίρνουν τον έλεγχο της Μέλακα και της Ιάβας, η δίψα των Βρετανών για κυριαρχία στην περιοχή, τους οδηγεί στην ίδρυση της Σιγκαπούρης, η οποία κυβερνείται μαζί με την Μέλακα και το Πενάνγκ από τη Βεγγάλη της Ινδίας.

Κατά την περίοδο της επικράτησης των Βρετανών, η Μαλαισία μετατράπηκε σε χωνευτήρι πολιτισμών ενώ επίσης οι ίδιοι ευθύνονται για μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.

Το 1955 η Μαλαισία κερδίζει την πλήρη ανεξαρτησία της και πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές.

Κλείστε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Μαλαισία μέσα από το Sae στην καλύτερη online τιμή!

 

ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

Η Μαλαισία αποτελείται από μια συνομοσπονδία 13 πολιτειών και το πολίτευμα της είναι η συνταγματική μοναρχία.

 

Ο ΛΑΟΣ

Ο λαός της Μαλαισίας προέρχεται από ένα κράμα διάφορων εθνικοτήτων όπως Μαλαίσιοι, Κινέζοι, Ινδοί, κ.α

Το 85% του πληθυσμού ζει στη χερσόνησο, ενώ το 15% στις λιγότερο δημοφιλείς πολιτείες του SABAH και του SARAWAK.

Τα πολιτικά δρώμενα της χώρας ελέγχονται από τους Μαλαισιανούς ενώ τα οικονομικά από τους Κινέζους.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία της Μαλαισίας συγκαταλέγεται στις πιο εντυπωσιακές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εξάγει μεταξύ άλλων εξαρτήματα υπολογιστών, υφάσματα, είδη υπόδησης, πετρελαικά προιόντα, ξυλεία και φοινικέλαιο. Η θεαματική εξέλιξη της οικονομίας οφείλεται στα σύγχρονα μέσα μεταφοράς, τις άριστες τηλεπικοινωνίες και σε όλα τα αναπτυξιακά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί.

 

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Η ποικιλομορφία των λαών που κατοικούν στη Μαλαισία αντικατοπτρίζεται στην πληθώρα των θρησκειών που συναντά κανείς εκεί. Παρόλο που ο ισλαμισμός είναι η επίσημη θρησκεία, η ανεξιθρησκεία είναι εξασφαλισμένη.

Ο ινδουισμός υφίσταται τα τελευταία 1500 χρόνια. Το ισλάμ επικράτησε στα μέσα του 14ου αιώνα, αλλά η άφιξη Ινδών εργατών τον 20ο αιώνα επέφερε αύξηση στους οπαδούς του ινδουισμού. Οι Μαλαισιανοί είναι σχεδόν όλοι μουσουλμάνοι ενώ οι κινέζοι ασπάζονται ένα κράμα από ταοιστικές, βουδιστικές και προγονικές λατρείες με εξαίρεση ελάχιστους χριστιανούς.

 

ΚΛΙΜΑ

Στη Μαλαισία επικρατεί τροπικό κλίμα. Η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 20ο C ακόμα και τη νύχτα και συνήθως φθάνει τους 30ο C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά την περίοδο των βροχών (Οκτώβριο – Απρίλιο) ξαφνικές νεροποντές και λιακάδα εναλλάσονται.

 

ΑΓΟΡΕΣ

Στα πολυκαταστήματα θα βρείτε πολλά είδη λαικής τέχνης τα οποία όμως, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, εισάγονται από την Ινδονησία.

Οι μαλαισιανοί χαρταετοί είναι το πιο τυπικό σουβενίρ και θα τους βρείτε σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Πολύ εντυπωσιακά είναι επίσης τα είδη κεραμικής τέχνης τα οποία παράγονται στο Selangor .

Στη Μέλακα θα βρείτε αντίκες αλλά επειδή οι τιμές είναι πολύ υψηλές θα χρειαστείτε σκληρή διαπραγμάτευση. Σε καλές τιμές μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα ηλεκτρονικά προιόντα όπως κάμερες, ραδιόφωνα, φωτογραφικές μηχανές κ.α.

 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Η διασκέδαση στη Μαλαισία είναι βασισμένη σε δυτικά πρότυπα. Η παραδοσιακή κινέζικη όπερα ( wayang ), το θέατρο με τις μαριονέτες και οι παραδοσιακοί χοροί έχουν σχεδόν εκλείψει και αναβιώνουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κυρίως προς χάριν των τουριστών. Οι μεγάλες πόλεις διαθέτουν ντίσκο, μπαρ και παμπ προσφέροντας έντονη νυχτερινή ζωή. Στις μικρότερες πόλεις θα βρείτε πολλά κινέζικα καφέ και εστιατόρια.

Leave a Reply