Ομογένεια / Ελλάδα

Send | Print | RSS Ομογένεια / Ελλάδα '
Αθήνα21.12.2009

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή”, δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.

“Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας”, συνεχίζει ο κ Δελαβέκουρας, “είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θέση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες”.

“Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Βίντεο


Watch CBS News Videos Online

Αντίδραση του Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», λέει ό Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τις οποίες αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.

Η δήλωση αυτή λέγεται ότι έγινε στον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη θεολογική σχολή της Χάλκης. Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί απόψε (Κυριακή) το βράδυ.

Στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην αποστροφή περί «εσταυρωμένου», που αποδίδεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

Ομογένεια / Ελλάδα