Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ομογένεια / Ελλάδα Κύπρος: Εκοιμήθη ο Μητροπολ...

Ομογένεια / Ελλάδα

Send | Print | RSS Ομογένεια / Ελλάδα '
Κύπρος: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Παύλος
Λευκωσία03.10.2011

Εκοιμήθη το Σάββατο ο μητροπολίτης Κυρηνείας, Παύλος, ο οποίος νοσηλευόταν από τις αρχές του Αυγούστου σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ιδιωτικής Κλινικής, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1945, φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Διακρινόταν για την παρρησία του λόγου του στο Κυπριακό, ήταν εναντίον της λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία σε όλα τα σχέδια λύσης του Κυπριακού απέκλειε την επιστροφή της Κερύνειας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Επίσης, ήταν αντίθετος με τον θεολογικό διάλογο Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υποστηρίζοντας σθεναρά ότι γίνονταν σοβαρές υποχωρήσεις σε δογματικά θέματα από τους Ορθοδόξους. Αρθογραφούσε τακτικά στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» με ιδιαίτερη μαχητικότητα.

Ο μακαριστός μητροπολίτης Κηρυνείας είχε συμβάλει τα μέγιστα, το 1992, στη δίκη, που έγινε στην Ιντιανάπολη των ΗΠΑ, όπου το δικαστήριο αποφάσισε να επαναπατρισθούν στην Κύπρο πέντε εξαιρετικά ψηφιδωτά του 6ου αι. από την Παναγία της Κανακαριάς, που σήμερα είναι στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου.

Το σκήνωμα του αοιδίμου μητροπολίτη εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα στον Ιερό Ναό Απ. Ανδρέα Πλατύ Αγλαντζιάς, ενώ η κηδεία του αείμνηστου μητροπολίτη τελέσθηκε το μεσημέρι στον ίδιο Ιερό Ναό, παρόντων του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου Β΄, και μελών της Ιεράς Συνόδου.

Η ταφή θα γίνει στη Λάρνακα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή Φώτο: kathimerini.gr

 
Share |

Ομογένεια / Ελλάδα

Δεσμοί φιλίας Δεσμοί φιλίας Αθήνα, 07.10.2011